Ovo cvijeće posadite u septembru, da biste imali rajsku baštu u aprilu

0
Radiosarajevo.ba
Ovo cvijeće posadite u septembru, da biste imali rajsku baštu u aprilu
Foto: Thinkstock / Cvijeće

Bez obzira da li cvijeće sadite u baštu ili u saksijama na terasi, važno je znati da se ovih pet cvjetnica sade u septembru.

One dobro prezimlju u zemlji, a čim se pojave prvi topliji dani i krene vegetacija, nagradiće vas prvim izdancima, brzo rastu i na kraju cvjetaju.

Pored jednostavne sadnje, ne zahtjevaju posebnu njegu, što objašnjava zašto su omiljene među mnogima.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Zumbul

Zumbul je cvijeće koje prvo promoli svoje tanke listiće iz zemlje, često dok je još hladno i ima snijega. Njemu ne smetaju vlaga, hladnoća, pa i mraz. Voli da se šepuri iz zemlje i pokazuje svoje prelepe cvjetove koji mogu da budu plavi, roze, bijeli... 

Sve što sada treba da uradite jeste da uzmete lukovinu, zabodete je ne mnogo duboko u zemlju, nekih 10 cm i čekate proljeće.

Visibabe

Kao i sa zumbulima i sa visibbabama je potpuno identičan proces sadnje. I oni često još tokom februara i marta znaju da pokažu svoje prve listove, a već u martu zasigurno imate i prve prelijepe bijele cvjetove. Upravo zato se i kaže da su visibabe prvi vijesnici proljeća. Njih obično kad jednom zasadite oni ostaju u zemlji i iznova sami niču.

Zakopajte bananu i jaje u zemlju i pogledajte šta će se desiti: Mnogi su oduševljeni

Zakopajte bananu i jaje u zemlju i pogledajte šta će se desiti: Mnogi su oduševljeni

Hrizanteme

Za hrizantemu se često kaže da su one zimske ruže. Ova višegodišnja biljka je idealna za saksije i terase jer je otporna i ne zahtjeva puno truda, a prelijepa je. Kad ih posadite potrebno je samo neko vrijeme ih zalivati, a poslije toga kad se primi više nema potrebe ni to raditi. Jedino je važno da joj ne kvastite listove kad je zalivate, jer joj to ne prija.

Lale

Lala je lukovica poput zumbula, i spada u biljke koje se relativno lako uzgajaju. Zarad maksimalnog efekta, lale sadite u većim grupama, na sunčanoj poziciji.

Lako se prilagođavaju novoj sredini, nisu zahtjevne, a kada ih jednom posadite, cvjetaće svake godine iznova, bez nekog pretjeranog truda. Bitna napomena: lale i ostale lukovice sadite na dubini koja je duplo veća od njihovog prečnika.

Božur

Idealno vrijeme za sadnju je septembar, a uspjeva i na travnjaku i u saksiji. Ukoliko želite žbunast božur, potrebno je korijen prekriti s 3 do 5 cm zemlje. U tom slučaju, potrebno mu je više prostora, pa imajte to na umu ako planirate drugo rastinje oko njega. Ako nemate dvorište (već sadite u saksiji), betonske žerdinjere će mu pružiti adekvatan komfor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije