Ovi znakovi ukazuju da u kući imate plijesan - a ne vidite je

0
Radiosarajevo.ba
Ovi znakovi ukazuju da u kući imate plijesan - a ne vidite je
Foto: Unsplash / Ilustracija

Svaki dan smo okruženi stotinama vrsta plijesni koje mogu preživjeti u najnepovoljnijim uvjetima. One žive i razmnožavaju se ne samo na zidovima, već i u ljudskom tijelu, pogotovo zato što su za to stvoreni svi potrebni uvjeti: visoka vlažnost i temperatura.

Mogu se pojaviti u grijalicama, u klima uređajima, ovlaživačima zraka, oko ulaznih vrata i prozora, kupaonici, u podovima, zidovima, dimnjacima, potkrovljima... odnosno na svim mjestima gdje ima vlage koja pogoduje stvaranju plijesni.

Primijetite li da vam se u domu pojavila plijesan, nemojte to ignorisati jer problem neće nestati sam od sebe već će postajati sve veći i kompliciraniji.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Doktor medicine Kenneth Bock kaže da ova tri znaka ukazuju da u domu imate plijesan.

1. Neobjašnjivi simptomi

Bock (i drugi stručnjaci za plijesan) kažu da plijesan može dovesti do različitih simptoma koje testovi ne mogu objasniti, poput vrtoglavice, ošamućenosti, magle u mozgu i osipa. Bock dodaje da plijesan također može pogoršati postojeće respiratorne probleme poput astme i alergija, piše 24sata.hr.

2. Neprimjetno curenje

Ako ste nedavno imali curenja u svom domu, moguće je da se stvorila plijesan kaže Bock. Stoga provjerite ima li plijesni gdje god je voda prošla, od vašeg podruma do kupaonice. Čak i kondenzacija oko prozora može dovesti do stvaranja plijesni.

3. Čudan miris

Plijesan može mirisati - iako je možda nećete primijetiti ovisno o tome gdje se nalazi ili koliko je ima.

Taj miris se često opisuje kao pljesniv ili zemljast, a neki ga uspoređuju s mirisom trulog drveta ili znojnih čarapa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije