Ovi znakovi bi mogli ukazati na to da vaš partner neće biti dobar roditelj

0
Radiosarajevo.ba
Ovi znakovi bi mogli ukazati na to da vaš partner neće biti dobar roditelj
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Sigurno ste razmišljali o tome da li je vaš partner pravi za vas. Ali, jeste li razmišljali o tome da li je on pravi roditelj za vašu buduću djecu?

Alan Kazdin, psiholog s Yalea koji proučava odgoj djece, nedavno je upozorio roditelje da budu svjesni vlastitog ponašanja među djecom. Na forumu koji je organizovalo Američko psihološko udruženje, rekao je da je stara poslovica 'radi kako ja kažem, a ne kako ja radim' smiješna jer su djeca željna kopiranja, piše Daily Mail.

Osim nesvjesnog poticanja lošeg ponašanja, psiholozi kažu da postoje uobičajeni znakovi da će jedan partner ostaviti drugoga da se o svemu brine nakon što osnuju porodicu. Kako onda znati na šta trebate paziti, bilo kod sebe ili potencijalnog životnog partnera?

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Putin najavio posjetu Kini nekoliko sati prije sastanka Antony Blinkena i predsjednika Xi Jinpinga

Oni mikroupravljaju vama i drugima

Ako osjećate da vam partner često diktira kako biste trebali izvršavati zadatke ili se baviti svakodnevnim životom, mogao bi učiniti isto vašoj djeci. A, poznato je da je mikromenadžment štetan za razvoj. Znanstvenici sa Stanforda otkrili su da su djeca čiji su roditelji mikroupravljali njima – nisu im ostavili prostora za vlastite pogreške – teže razvijala kognitivne i emocionalne vještine. Djeci je potrebno vodstvo, ali također im je potreban prostor za izgradnju vlastitih vještina.

"Kada roditelji prepuste djeci da preuzmu vodstvo u njihovim interakcijama, djeca vježbaju vještine samoregulacije i grade neovisnost", rekla je Jelena Obradović, profesorica sa Stanford postdiplomske škole, u univerzitetskom saopćenju za javnost.

Ne opterećuju se kućanskim poslovima

Dijeljenje kućanskih poslova treći je najvažniji čimbenik uspješnog braka, pokazalo je istraživanje Pew-a iz 2016. godine. Rangirani su iza zajedničkih interesa i seksualnog odnosa. Modeliranje načina na koji dijelite kućne poslove za svoju djecu tako da ih ona mogu obaviti ključan je način da ih naučite odgovornosti, rekla je autorica i edukatorica Julie Lythcott-Haims

"Obavljanje kućanskih poslova uči dijete radnoj etici. Nauče zasukati rukave, uključiti se, učiniti stvari koje se moraju učiniti, čak i one neugodne, kako bi pridonijeli većoj cjelini. To je ono što ih vodi naprijed na radnom mjestu", dodala je. 

Vrlo intenzivno osjećaju emocije

Od posjekotina od papira do poderanih koljena, djeca trebaju roditelje koji imaju umirujući, neutralan učinak - bez obzira koliko su stresne okolnosti. Ako se vaš partner ne može smiriti, možda neće moći pomoći vašem budućem djetetu da to učini. Modeliranje smirenog ponašanja presudno je za pomoć djeci da se razviju u dobro prilagođene odrasle osobe, prema Američkom udruženju psihologa.

"Dobar roditelj je onaj koji ima fleksibilniji pristup roditeljstvu kako bi uzeo u obzir individualni temperament i osobnost svakog djeteta", rekao je Racine Henry, licencirani bračni i porodični terapeut. Osim toga, emocije roditelja mogu se prenijeti na dijete, smatra psihologinja Sherrie Bourg Carter. Stoga je važno da emocije koje vaš partner ima budu razumne.

"Djeca koju odgajaju depresivni roditelji imaju znatno veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati depresija", dodaje. 

Ne mogu se povezati s vašim osjećajima

Nedostatak empatije temeljna je osobina narcisoidnog poremećaja osobnosti, prema Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje. Djeca koju odgajaju roditelji s ovom osobinom obično imaju niže samopouzdanje i probleme u razvoju zdravih odnosa.

Empatija je ključna vještina kako bi mogli utješiti djecu i komunicirati s njima, rekla je psihologinja Natalie Feinblatt. Jedna od stvari koju dobri roditelji mogu učiniti kako bi utješili svoje dijete kad je uzrujano jest da upotrijebi svoju empatiju i odraze je na njih. Zrcaljenje 'znači vraćanje osjećaja djetetu kako bi ono znalo da ga se vidi i razumije', objasnila je Feinblatt. Ako partner pokazuje znakove da može razumjeti kako se osjećate, vrlo je vjerojatno da će biti odličan roditelj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije