Ovako ćete uvijek i bez greške znati izabrati zrelu i slatku lubenicu

1
Radiosarajevo.ba
Ovako ćete uvijek i bez greške znati izabrati zrelu i slatku lubenicu
Foto: E. L. / Radiosarajevo.ba / Stigle lubenice na pijacu Markale

Sezona mnogima najdražeg simbola ljeta - lubenice - u punom je jeku, a kako ne biste uzalud trošili novac i u fružideru gomilali nezrele, nedovoljno slatke, suhe ili čak truhle komade, možete se poslužiti s nekoliko jednostavnih trikova.

Jedan od vjerovatno najstarijih uključuje treskanje i kuckanje o lubenicu. Premda su mnogi uvjereni u učinkovitost ove metode, ona ponekad zna i zavarati pa se nerijetko, čak i nakon svih provjera, razočaramo u slatkoću i sočnost ovog ljetnog ploda.

Kako biste bili sigurni u lubenicu koju kupujete, sve što trebate napraviti je zapravo daleko jednostavnije od spomenutih metoda. Naime, dovoljna će biti tek kratka provjera.

Vlada FBiH donijela tri važne odluke iz boračke oblasti: Tiču se novčanih isplata

Vlada FBiH donijela tri važne odluke iz boračke oblasti: Tiču se novčanih isplata

Svaka lubenica na sebi ima "prsten" ili mrlju pomalo žućkaste boje i okruglog oblika, dio koji je tokom njenog rasta doticao tlo. U slučaju da je boja te mrlje bež ili žućkaste boje, lubenica je zrela.

S druge strane pripazite ako je svjetlozelene ili bijele boje, tada lubenica vjerovatno još uvijek nije dovoljno zrela i takav plod najbolje je preskočiti.

Također, kada lubenicu već imate u rukama, dobro je znati kako će teža lubenica uvijek biti bolji izbor jer sadrži više soka. S druge strane, lakši primjerci bi iznutra mogli biti suhi, piše Dobra hrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije