Ovaj začin može značajno poboljšati naše zdravlje
Australski naučnici sa univerziteta RMIT u Melbourneu proveli su istraživanje probave svinja uz pomoć kapsula koje reagiraju na plinove, prenosi britanski Telegraph.
Pema rezultatima istraživanja objavljenih u časopisu Scientific Reports uključivanje cimeta u prehranu životinja može smanjiti razinu ugljičnog dioksida u želucima hladeći tako njihova tijela.
Ukupno zdravlje svinja koje su jele hranu s dodatkom cimeta poboljšalo se značajno.
"Kad se svinje hrane na sobnoj temperaturi raste ugljični dioksid u njihovim želucima", kazao je voditelj istraživanja Kouroush Kalantar-Zadeh.
Cimet u njihovoj prehrani smanjuje taj plin smanjivanjem lučenja želučane kiseline i pepsina što hladi želudac svinje.
Čini se i da cimet štiti zidove želuca i tankog crijeva, zaključili su naučnici.
Iako je istraživanje provedeno na svinjama naučnici vjeruju da je primjenjivo na ljude. Utvrdili su da je cimet smanjio temperaturu u želucu za 2 stepena Celzija.
Stoga kažu da nije čudno što je cimet popularan u toplijim krajevima jer daje osjećaj hlađenja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.