Ovaj proizvod može da izazove opasne bolesti: Skoro svi ga koristimo i trebali bi prestati

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj proizvod može da izazove opasne bolesti: Skoro svi ga koristimo i trebali bi prestati
FOTO: Facebook / Architecture & Design

Kad razmišljamo o očuvanju životne sredine, o tome da su nam rijeke, jezera i zemljište zatrovana raznim smećem, a potom i hemikalijama koje ono ispušta, odmah pomislimo na - reciklažu.

Međutim, nije svaka reciklaža dobra i po životnu sredinu i po nas. Na primjer, papiri sa visokim sadržajem recikliranog materijala su očigledno pravi put u održivotsti, nažalost, ove vrste papira uglavnom sadrže BPA, koji se široko koristi u papiru napravljenom za termalne štampače koji proizvode račune (koji se zatim recikliraju i pretvaraju u drugi papir).

Mastilo u novinama (koje se često reciklira) je još jedan izvor BPA.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

BPA u toalet-papiru

BPA je endokrini disruptor. Istraživanja na životinjama to povezuju sa rakom i ranim pubertetom, a najmanje jedno epidemiološko istraživanje pokazuje da odrasli sa višim nivoima BPA u urinu imaju povećane stope različitih metaboličkih poremećaja (uključujući dijabetes i kardiovaskularne bolesti).

Žena na festivalu naplaćivala besplatni toalet, a evo i koliko je zaradila

Žena na festivalu naplaćivala besplatni toalet, a evo i koliko je zaradila

Nemoguće je znati, naravno, kakve su stvarne zdravstvene posljedice dodiravanja toalet-papirom sa tragovima BPA po našim najosjetljivijim dijelovima tijela. Ali čini se razumnim da izbjegnemo ovu izloženost onoliko koliko je to moguće.

Izbegavanje BPA u toalet papiru - ovo su dva potencijalna rešenja.

Koristite nebijeljeni toalet-papir

Upotrebom nebijeljenog toalet-papira, koji je napravljen od 100 posto celuloze, zaštitit ćete svoje najintimnije regije od potencijalno opasnih alergenih reakcija, ali ćete izbeći i akumuliranje štetnih i vrlo opasnih hemikalija u svom tijelu.

Toaletni papir

Nebijeljeni toalet-papir je u braon boji, prirodnoj boji celuloze, a prilikom proizvodnje on ne prolazi kroz završni proces izbjeljivanja hlorom te zato čuva svoju prirodnu boju. Nebijeljeni toalet-papir je budućnost koja brzim koracima stiže ka nama.

Kupujte od proverenog proizvođača - čitajte deklaracije

Kako biste zaštitili sebe, svoje prijatelje i porodicu od raznih zdravstvenih problema za koje su okidači hemikalije iz proizvoda koje svakodnevno koristite, obavezno čitajte deklaraciju. Danas prosto morate biti obazrivi - kada nešto kupujete, pročitajte sastav i ko je proizvođač. Nemojte da vas zavaraju nepoznati brendovi koji nisu istakli kako su nešto napravili. Vjerujte proizvođačima koji su veliki izvoznici, koji imaju certifikate za svoju široku gamu proizvoda, ali i koji vas nikad nisu razočarali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije