Ovaj cvijet mnogi uzgajaju u vrtu, ali ne znaju da je otrovan: Provjerite imate li ga vi

2
Radiosarajevo.ba
Ovaj cvijet mnogi uzgajaju u vrtu, ali ne znaju da je otrovan: Provjerite imate li ga vi
Foto: Thinkstock / Cvijeće

Jedić, poznat po svojim raskošnim laticama, spada u porodicu žabnjaka, Ranunculaceae. Lisnati izbojci su visine od 100 do 150 cm i nakon nekog vremena pretvaraju se u cvjetne stapke.

Cvjetovi su cjevastog oblika žućkastobijele pa sve do tamnoplave boje. Rastu u klasovima, a cvatu od sredine ljeta do jeseni. Jedić je vrlo otporan na hladnoću, dok vrućinu ne podnosi. Jedić voli umjereno sunčan položaj te humusno, propusno i vlažno tlo, piše Living.hr.

Vrlo dekorativno djeluje u kamenjaru i gredicama i jedna je od najljepših plavih trajnica. Jedini nedostatak mu je da je vrlo otrovan. Izbjegavajte ga u vrtovima s djecom ili kućnim ljubimcima.

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Otrovno djelovanje jedića (Aconitum napellus L., Familiae Ranunculaceae – porodica žabnjaka) poznato je svim starim narodima, a rabili su ga za razne bolesti. Plinije jedić naziva biljnim arsenom.

Služio je kao otrov za vukove i lisice te za strijele. Jedić je ekstremno otrovna biljka i treba isključiti svaki pokušaj da sami, uz pomoć literature, nešto učinite s ovom biljkom za svoje zdravlje. Prepustite to stručnoj osobi i liječnik.

Jedić
Foto: Pixabay: Jedić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije