Kako da vaše cvijeće preživi vrućine: Ovaj korak nemojte preskakati tokom ljeta

0
Radiosarajevo.ba
Kako da vaše cvijeće preživi vrućine: Ovaj korak nemojte preskakati tokom ljeta
Foto: Radiosarajevo.ba / Cvijeće

Da bi vaše balkonsko ili vrtno cvijeće uspješno napredovalo i uvijek iznova cvjetalo, potrebno je, osim pravilnog pozicioniranja i zalijevanja, redovno odstranjivati požutjele i suhe listove, kao i cvjetove, dok je kod nekih vrsta potrebno ne samo odstranjivanje nego i omrezivanje.

To će ih učiniti još ljepšima i bujnijima jer će tako slabije grančice moći više rasti i ojačati se.

Glavno obrezivanje kod većine biljnih vrsta obavlja se i u proljeće, ali kod nekih je to potrebno činiti i dalje, tokom ljeta i jeseni. Obrezivanje se može koristiti i u svrhu da se spriječi daljnji rast biljke ili da se jednostavno smanji njen volumen na željeni.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Tada je potrebno odstranjivati deblje grane i to što bliže tlu, samo pazite da to ne činite u danima kada su visoke dnevne temperature te svakako to radite rano ujutro ili navečer.

Petunije imaju dosta osjetljive cvjetove koji su skloni sušenju, naročito ako im uvjeti poput redovitog zalijevanja ili sunčane pozicije nisu zadovoljeni. Odstranjujte redovno suhe cvjetove, kako bi mogli izrasti novi te škarama slobodno oblikujte dužinu grana.

Naročito je potrebno odrezati one grane koje nemaju cvjetova – izrast će nove s novim izdancima. Požutjeli i suhi listovi kao i slabo cvjetanje može biti znak da cvijet treba ne samo više vode, nego i redovniju prihranu.

Petunija
Foto: Vrtlarica: Petunija

Svaki put kad procvjetaju novi cvjetovi lavande, slobodno ih odrežite (otprilike na trećinu) i stavite na sušenje. Zatim ih upotrijebite kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mjestu odrezanih cvjetova narast će vrlo brzo novi.

Glavno obrezivanje kod pelargonija, kao i kod lavande, obavlja se u proljeće, a tokom ljeta je potrebno uklanjati samo uvele i osušene grane i cvjetove. Ako vam se događa da listovi često žute, moguće je da cvijet previše zalijevate ili da umjesto direktno u zemlju, vodu nanosite i na cvjetove li listove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije