Ljiljani su omiljeni u vrtovima, a evo kako da cvjetaju sve do septembra

0
Radiosarajevo.ba
Ljiljani su omiljeni u vrtovima, a evo kako da cvjetaju sve do septembra
FOTO: Pixabay / Ljiljan

Ljiljani su tradicionalno vrlo omiljeni, a današnji hibridni kultivari jednostavno se uzgajaju. Odlikuju se cvjetovima promjera i do 30 cm, a snažna, uspravna stabljika nosi veće skupine cvjetova. Ovisno o kultivaru, cvatu od juna do augusta ili septembra.

Ljiljani vole "hladne noge i toplu glavu" pa oko njih treba posaditi pokrivače tla ili druge biljke niska rasta. Većina vrsta i kultivara sadi se u septembru i oktobru.

Madonin ljiljan sadi se u drugoj polovici augusta, a zlatni i sjajni ljiljan u proljeće, piše Living.hr.

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Učenici iz Potočara posjetili Sarajevo: Posebno se oduševili vožnjom u žičari prema Trebeviću

Lukovice se sade tako duboko da njen vrh bude pokriven desetak centimetara debelim slojem zemlje. Samo se Madonin ljiljan pokriva s tri do pet centimetara zemlje i prezimljuje bez zaštitnog pokrova. Posađene lukovice dobro se zaliju, a u hladnim područjima pokriju s deset centimetara debelim slojem malča od suha lišća, slame ili grana crnogorice.

Nekoliko sedmica prije sadnje poželjno je pognojiti tlo gnojivom s većim sadržajem fosfora i kalija. Ocvale cvjetove treba odmah ukloniti, a na kraju vegetacije stabljika se odreže pri zemlji i zimi pokrije malčem.

Tu je i močvarni liljan, biljka porijeklom iz istočne Azije točnije Japana, Indije i Kine, gdje raste u močvarama i plitkim vodama. Poznate su dvije vrste ovog roda biljaka - Acorus gramineus i divlja vrsta Acorus calamus. Močvarni ljiljan se koristi podjednako kao vrtno cvijeće i kao sobna biljka. Iako izgleda kao da je riječ o ukrasnoj travi to u slučaju močvarnog ljiljana nije tačno.

Ljiljan
Foto: Pixabay: Ljiljan

On naime pripada porodici Araceae (u tu porodicu pripadaju i filadendron i Anturium). Uzgajate li močvarni ljiljan kao sobnu biljku tada ju držite na temperaturi oko 18 do 22°C dok zimi može biti i za tri do četiri °C niža temperatura. Ako je biljka posađena u vrt tada može izdržati vani preko zime.

Ovo je vrlo otporna i jako zahvalna biljka tako da nećete imati puno brige ni problema sa njom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije