Otkrivena zapanjujuća svojstva ove smjese: U Homerovoj Ilijadi je nazvana "tekućim zlatom"

0
Radiosarajevo.ba
Otkrivena zapanjujuća svojstva ove smjese: U Homerovoj Ilijadi je nazvana "tekućim zlatom"
Foto: Pexels / Ilustracija / Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, često nazvano "tekućim zlatom" prema Homerovoj "Ilijadi", već dugo je poznato po svojim brojnim zdravstvenim prednostima. 

Međutim, nedavna istraživanja sugeriraju da bi otpadna voda iz proizvodnje maslinovog ulja mogla biti još potentnija kao "superhrana".

Ova voda, koja ostaje nakon mljevenja maslina i izdvajanja ulja, donedavno je smatrana problematičnim nusproizvodom zbog svog potencijala da zagađuje tlo i vodene resurse ako se ne zbrine pravilno. 

Požar na benzinskoj pumpi kod Splita: Ima povrijeđenih osoba

Požar na benzinskoj pumpi kod Splita: Ima povrijeđenih osoba

Prema pisanju The Guardiana, naučnici sada hvale njezine zaštitne i protuupalne učinke. Priče o maslinarima koji konzumiraju otpadnu vodu iz zdravstvenih razloga potaknule su naučnu zajednicu na dublje istraživanje ovog fenomena

Rezultati su pokazali da je voda bogata fitokemikalijama, osobito polifenolima, koji su poznati po svojim blagotvornim učincima na zdravlje crijeva.

Moćnije od maslinovog ulja?

Talijanska naučnica Adriana Albini već deset godina istražuje ovu otpadnu vodu. Njena istraživanja sugeriraju da može pomoći u prevenciji i liječenju raznih vrsta raka, uključujući rak pluća, prostate, debelog crijeva i dojke. Ova otkrića otvaraju vrata novim mogućnostima za korištenje otpadne vode iz maslinovih mlinova u medicinske svrhe.

Dok maslinovo ulje i dalje ostaje ključni dio zdrave prehrane, otpadna voda iz njegove proizvodnje također dobiva na važnosti kao potencijalno vrijedna superhrana. Ova otkrića pružaju novi pogled na održivost i iskorištavanje svih dijelova masline, otvarajući nove mogućnosti za zdravlje i medicinu, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije