Otkriven masivni prsten oko Saturna

Radiosarajevo.ba
Otkriven masivni prsten oko Saturna

Naučnici u NASA-i su otkrili skoro nevidljiv prsten oko Saturna koji dovoljno velik da u njega "stane" milijardu planeta veličine Zemlje, prenosi CNN.

Orbita novootkrivenog prstena "nageta" je 27 stepeni u odnosu na Saturnov glavni prsten. Naučnici su procijenili da je prsten udaljen oko 6 miliona kilometara od planete, te da se proteže još dodatnih 12 miliona kilometara. Njegov dijametar je jednak dužini 300 planeta Saturna poredanih jedna do druge.

Prsten je otkriven relativno kasno s obzirom na njegovu masivnost, a naučnici to objašnjavaju malom količinom svjetlosti koja dolazi do njega. Inače do otkrića ovog ledenog oblaka se došlo zahvaljući termalnim zrakama teleskopa Spitzer Space, a golim okom se ne bi vidio čak "ni da stojimo u njemu", tvrdi Anne Verbiscer, astronom sa Univerziteta Virginia u Charlottesvilleu.

Otkriće ovog prstena moglo bi koristiti u razjašnjavanju misterije Saturnovih mjeseca Phoebe i Iapethus. U sudaru kometa i Phoebe, vjeruju naučnici, dolazi do stvaranja planetarne prašine od kojih se prsten sastoji.
 
U slučaju Iaphetus, naučnici nisu mogli dati odgovor na misteriju koja seže još od 1671. kada je otkriven ovaj satelit zanimljivog izgleda. Naime, mjesec ima tamnu i svijetlu bijelu stranu, a sada se to objašnjava nakupljenim česticama prašine budući da Iaphetus orbitira u suprotnom smijeru u odnosu na prsten.

http://www.youtube.com/watch?v=NcbQUQ0NbLg
 

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije