Otkrivamo male trikove: Evo kako da baš uvijek pobijedite u tucanju jajima

0
Radiosarajevo.ba
Otkrivamo male trikove: Evo kako da baš uvijek pobijedite u tucanju jajima
Pixabay / Ilustracija - Jaja

Tucanje uskršnjim jajima je tradicionalna igra za Uskrs. Ako ste natjecateljskoga duha, ovo je vaša prilika da se pokažete u najboljem svjetlu.

Tucanje jaja ili borba jajima jedan je od uskrsnih običaja u kojem jedan "borac" izaziva drugog te se oni "tucaju jajima" sve dok nekome ne pukne ljuska. Mnogi ne zaziru ni od prevare, pa tako podvaljuju jedni drugima drvenim, željeznim ili plastičnim jajima, jajima premazanim voskom ili sličnim slojevima koji daju dodatnu čvrstoću. Naravno, takva akcija vrlo brzo se razotkrije i prevarant biva diskvalificiran iz igre.

Što se tiče odabira prirodno najjačeg kokošjeg jaja, stručnjaci kažu da u košari treba birati što manja, špičastog oblika. Osim toga, najvažniji kriterij je opip - birajte ono jaje čija je ljuska na dodir najgrublja. Od duhovitih preporuka, savjetuje se birati jaje od kokoške koja, kad ga je snijela, nije puno kokodakala, jer se u protivnom jaje preplašilo pa će lakše pucati.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Kad tucate, nastojte da vam protivnik pogodi palac, a ne jaje - tada ćete sigurno pobijediti i bez puno muke oko biranja idealnog jajeta! Također, bilo bi dobro da budete uvijek prvi koji će birati jaje, inače će vam ostati ona veća. Veće jaje nije nužno i bolje. Uzmite što manja jaja jer su ona u pravilu jača i imaju precizan uski vrh, piše 24sata.

Čvrstoću jaja možete testirati tako da ga tapnete zubima. Kvalitetno jaje izazvat će lagan, visok zvuk, dok će slabija zvučati prigušeno. Kada započinjete igru, uvijek tucajte istim krajevima – šiljasti na šiljat, širi na širi. Stisnite čvrsto jaje i udarite što jače!

Ako želite malo 'varati', postoji trik s kojim će vam jaje biti čvršće, a neće se primijetit da ste išta radili na jajetu. Nakon što se jaje potpuno osuši, obojite ga na gornjoj i donjoj strani prozirnim lakom za nokte. Pričekajte da se osuši i zapamtite koje ste jaje ojačali slojem laka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije