Osim što je ukusno i osvježavajuće piće, sok od narandže može poslužiti vašem vrtu ovako

0
Radiosarajevo.ba
Osim što je ukusno i osvježavajuće piće, sok od narandže može poslužiti vašem vrtu ovako
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Vrtlari uvijek traže kreativne načine za poboljšanje zdravlja svojih biljaka. Jedan iznenađujući trend koji se pojavio je korištenje soka od narandže kao biljnog pojačivača.

Ideja proizlazi iz logike da, budući da sok od narandže sadrži vitamine, minerale i antioksidanse, biljkama može pružiti dodatne hranjive tvari koje će im pomoći da napreduju. Uostalom, pijemo sok od narandže da bismo ostali zdravi - zašto ne bi i biljkama pomogli?

Neki vrtlari vjeruju da hemijski sastav soka od narandže može učiniti vaše tlo kiselijim za zdraviji vrt, što bi moglo koristiti biljkama poput borovnica, azaleja i rododendrona koje preferiraju te kiselije uslove. Drugi pretpostavljaju da sadržaj šećera u soku od narandže može djelovati kao prirodno gnojivo. Također postoji uvjerenje da bi vitamini iz narandžinog soka, posebice vitamin C, mogli pridonijeti boljem rastu i imunološkom odgovoru biljaka.

Poznati ajvar povučen s tržišta

Poznati ajvar povučen s tržišta

Međutim, dok se ova logika na prvi pogled čini privlačnim, postoji još mnogo toga što ovu praksu čini daleko od idealne. Ako namjeravate pokušati koristiti sok od narandže na svojim biljkama, potrebno ga je jako razrijediti. Ovo ipak nije dugoročno rješenje i postoji mnogo razloga zašto biste ga jednostavno željeli u potpunosti izbjeći.

Zašto je sok od narandže dugoročno loš za vaše biljke?

Istina je da sok od narandže može učiniti mnogo više štete nego koristi vašim biljkama. Jedan od glavnih problema je njegova kiselost. Dok neke biljke vole blago kiselo tlo, sok od narandže je previše kiseo, s pH između 3,5 i 4,20. Ulijevanje soka od narandže izravno u tlo može poremetiti osjetljivu pH ravnotežu, čineći ga previše kiselim za većinu biljaka. S vremenom to može oštetiti korijenje biljke, zaustaviti rast, pa čak i ubiti biljke.

Dok šećer može biljkama dati kratkoročni poticaj energije, može privući štetočine poput mrava, komaraca i muha. Ovi insekti mogu oštetiti vaše biljke ili širiti bolesti. Šećer također može potaknuti rast plijesni i štetnih bakterija u tlu, stvarajući nezdravo okruženje za rast vaših biljaka.

Ovo ukusno povrće posijte u oktobru da biste imali obilnu žetvu na proljeće

Ovo ukusno povrće posijte u oktobru da biste imali obilnu žetvu na proljeće

Osim toga, sok od narandže ne osigurava pravu količinu bitnih hranjivih tvari koje biljke trebaju, poput dušika i fosfora, koji se nalaze u uravnoteženim gnojivima. Bez ovih ključnih hranjivih tvari, biljke se neće pravilno razvijati, bez obzira koliko soka od narandže polijevali po njima.

Iako može zvučati kao zabavan eksperiment, hranjenje biljaka sokom od narandže može imati dugoročne posljedice. Bolje je držati se provjerenih metoda kao što je izrada komposta "uradi sam", korištenje organskih gnojiva ili odgovarajuće biljne hrane prilagođene potrebama vaše biljke.

Ako želite popraviti kiselost tla, koristite posebne dodatke za tlo poput sumpora ili željeznog sulfata, koji nude kontroliranije i uravnoteženije rješenje, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije