Ovo ukusno povrće posijte u oktobru da biste imali obilnu žetvu na proljeće

0
Radiosarajevo.ba
Ovo ukusno povrće posijte u oktobru da biste imali obilnu žetvu na proljeće
Foto: Freepik / Ilustracija

Iako mnogi aspekti vrta polako završavaju sa hladnijim jesenjim vremenom, postoji jedan posao koji možete obaviti sada kako biste se pripremili za nadolazeću sezonu.

Iskoristite golu zemlju u povrtnjaku i posijte široki grah kako biste osigurali bogatu proljetnu žetvu. Ako ih posijete sada, otporne biljke će proklijati prije nego što uđu u zimski mir, a zatim će se s prvim proljetnim zagrijavanjem ponovo aktivirati, pružajući vam urod nekoliko sedmica ranije nego da ste ih posijali u istoj godini.

Otporne sorte poput 'Aquadulce Claudia' mogu se sijati u oktobru ili novembru za raniju žetvu u maju. Sijte ih direktno u zemlju ili ih stavite u plitke kontejnerе i nakon nekoliko sedmica ih presadite. Sve grahove koji su posijani u septembru možete presaditi sada. Sijte ih 20 cm jedni od drugih, u redovima razmaknutim 60 cm.

Izraelska vojska potvrdila: Ubijen je Yahya Sinwar

Izraelska vojska potvrdila: Ubijen je Yahya Sinwar

Ako imate problema sa miševima ili je vrijeme posebno hladno, prvo ih posijte pod zaštitom, a zatim presadite kada provedu šest sedmica u rastu. Da biste spriječili napad crne muhe, otkinite vrhove biljaka, a kako biste spriječili da viši sojevi padnu kada počnu rasti, koristite potpore.

Međutim, oprez za one koji imaju teška ilovačasta tla: ako sijete u jesen, postoji rizik da sjeme može istrunuti prije klijanja. Za sadnju na otvorenom, pomiješajte kompost ili stajnjak s tlom i usitnite površinu u finu mrvičastu strukturu. Sijte sjeme 5 cm duboko, ostavljajući oko 20 cm razmaka između biljaka. Čvrsto pritisnite tlo i dobro zalijte. Ako je vrijeme hladno, možda biste trebali prekriti tkaninom kako biste zaštitili biljke dok ne izniknu.

Za sadnju u zatvorenom, stavite sjeme u male posude ili module sa kompostom 5 cm duboko. Držite ih na cool mjestu zaštićenom od mraza, a trebali bi proklijati nakon tri tjedna. Bit će spremni za presadnju nakon šest tjedana, kada korijeni ispune posude.

Ovim jednostavnim koracima, možete se osigurati za bogatu i ranu žetvu širokog graha sljedećeg proljeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije