Oralni sprej je najefikasniji način unošenja vitamina D u organizam

0
Promotivni tekst
Oralni sprej je najefikasniji način unošenja vitamina D u organizam
Foto: Bosnalijek / D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID®

Brojna medicinska istraživanja pokazala su izuzetan značaj održavanja preporučenih nivoa vitamina D u organizmu, uglavnom primjenom dodataka prehrani jer je uobičajenom prehranom teško unijeti dovoljne količine ovog esencijalnog nutrijenta. No, ono što je jednako važno jeste i na koji način vršimo nadopunu vitamina D. Postoje uvjerljivi klinički dokazi da su, kod zdravih ispitanika, serumske koncentracije vitamina D nakon primjene vitamina u obliku oralnog spreja dva puta više u odnosu na koncentracije vitamina primijenjenog u kapsulama, tabletama ili kapima, a skoro tri puta više kod ispitanika koji pate od problema sa želucem ili crijevima.

Vitamin D utječe na više od 200 gena

Vitamin D je neophodan za normalan rast i razvoj kostiju i zuba, dok u kombinaciji s kalcijem, vitamin D pomaže u zaštiti kostiju starijih osoba od osteoporoze. Međutim, njegova važnost daleko nadilazi ovu ulogu. S obzirom na naučna ispitivanja u kojima su dokazani brojni efekti vitamina D, od kojih se veliki broj realizira direktnim uticajem na više od 200 gena koji u organizmu nadziru različite fiziološke, biohemijske, metaboličke i imunološke funkcije, precepcija vitamina D je vremenom “evoluirala” od obične vitaminske do glasničke hormonske molekule. Multisistemska uloga vitamina D svrstava se u najvažnija naučna otkrića u prehrani tokom posljednjih nekoliko desetljeća, a njegova povezanost sa pomenutim stanjima i dalje se intenzivno istražuje. Brojna epidemiološka istraživanja ukazuju na to da je nedostatak vitamina D potencijalni faktor rizika za razvoj mnogih, naročito onih hroničnih, bolesti moderne civilizacije poput hipertenzije, drugih srčanih oboljenja, šećerne bolesti, reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, upalne bolesti crijeva, karcinoma, depresije, bipolarnog poremećaja, shizofrenije, bolesti desni itd.
Prirodni izvori vitamina D su malobrojni. Vitamin D2 je biljni oblik vitamina kojeg najviše nalazimo u nekim vrstama gljiva, dok vitamin D3 nalazimo u namirnicama životinjskog porijekla (najviše u ribljem ulju, srdelama, lososu i tunjevini, u žumancetu jaja…). Stvara se i u ljudskom organizmu, za šta je neophodna prethodna izloženost kože ultraljubičastom zračenju. Zato količina stvorenog vitamina D varira u skladu s godišnjim dobima, trajanju izloženosti suncu, količini melanina u koži itd.

Vitamin D jača imunološki sistem i važan je faktor u borbi protiv infekcija. Nedostatak vitamina D tokom zimskih mjeseci, kad zbog manje sunca koža stvara i do 75 posto manje vitamina D nego ljeti, povezuje se sa većom učestalošću nekih sezonskih, zimskih bolesti, poput respiratornih virusnih infekcija.

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® - undefined

Foto: Bosnalijek / D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID®

Jedinstvena formulacija u obliku spreja

Za razliku od većine drugih proizvoda na bazi vitamina D3, D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® su savremeni dodaci prehrani u obliku oralnog spreja što ih čini efikasnijim, praktičnijim i pogodnijim za primjenu kod svih osoba, a naročito kod djece i osoba koje imaju teškoće s gutanjem ili probleme sa želucem ili crijevima (ulkusi, malapsorpcija, glutenska enteropatija, upalna bolest crijeva i Kronova bolest, bolesti gušterače…).

D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® omogućavaju veoma brzu i gotovo potpunu apsorpciju vitamina D u organizmu, što je prednost u odnosu na druge formulacije jer pouzdano osiguravaju potrebne količine ovog vitamina. To je osnovni razlog zašto je forma spreja značajno efikasnija u odnosu na čvrste forme, poput kapsule ili tableta vitamina D.

D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® ne stupaju u interakciju s drugim lijekovima, a mogu se primjenjivati neovisno o unosu druge hrane i pića. Prijatnog su okusa banane zbog čega ih rado koriste i najmlađi.

Dodaci prehrani D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® ne sadrže gluten niti umjetne boje, a sastav je prilagođen velikom broju korisnika, uključujući i dijabetičare.

Jedno pakovanje D3 SPRAY® i D3 SPRAY KID® sadrži do 140 preporučenih pojedinačnih dnevnih doza vitamina D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije