Oprezno: Ovih deset stvari ne čistite s maramicama za dezinfekciju

0
Radiosarajevo.ba
Oprezno: Ovih deset stvari ne čistite s maramicama za dezinfekciju
Foto: Profimedia / Ilustracija

Da, dezinfekcijske vlažne maramice su zgodne za upotrebu, ali nemojte ih koristiti na svemu što trebate pobrisati. Na ovim stvarima nikako ne biste smjeli koristiti dezinfekcijske maramice.

1. Kožne torbice i presvlake

Da, i vaša voljena torbica može postati prljava. Kao i vaše kožne autosjedalice ili namještaj. Iako se dezinfekcijske maramice čine brzim načinom čišćenja, one sadrže alkohol i amonijak koji mogu isušiti kožu i oštetiti njen završni izgled. Umjesto toga, odlučite se za komercijalno sredstvo za čišćenje kože ili isprobajte mješavinu tople vode i sapuna za suđe, pazeći da ne namočite kožu.

2. Granitne radne površine

Uzastopno čišćenje s dezinfekcijskim maramicama može razbiti brtvilo na granitu, čineći ih ranjivima na dugotrajna oštećenja. Za svakodnevno čišćenje možete koristiti sapun i vruću vodu.

3. Naočale

Oduprite se nagonu da prebrišete naočale dezinficirajućim maramicama, jer one mogu pojesti osjetljive prevlake leća, kažu stručnjaci. Umjesto toga, očistite ih s kapljicom sapuna i tople vode ili upotrijebite komercijalno sredstvo za čišćenje leća.

4. Nakit od bisera

Čišćenje bisernog nakita s dezinfekcijskim maramicama nikako nije dobra ideja. Mogu oštetiti mekše kamenje, uključujući bisere, opale i smaragde. Za čišćenje radije koristite toplu vodu i blagi sapun.

5. Vaš WC

Maramice možete koristiti za čišćenje sjedala i vanjske strane bez štetnih učinaka. No nikad ih nemojte baciti u wc školjku kada završite. Za razliku od toaletnog papira, maramice se ne otapaju na odgovarajući način, što može začepiti cijevi i dugoročno vam donijeti velike račune.

6. Mrlje na odjeći

Čišćenje mrlje dezinfekcijskom maramicom može ju učiniti manje vidljivom, ali određenim vrstama odjeće neće biti od koristi. Alkohol u maramicama može izblijedjeti boju i oštetiti tkaninu.

7. Zasloni na dodir u automobilu

Posvuda su vaši masni otisci prstiju, ali nemojte posegnuti za dezinfekcijskim maramicama. Spojevi alkohola i amonijaka u maramicama mogu pojesti zaštitne premaze zaslona i na kraju prouzročiti zamagljivanje ili mrlje, upozoravaju proizvođači. Umjesto toga, takve zaslone očistite vodom i sapunom, pazeći da ih ne smočite previše. Preporučuju se i maramice posebno oblikovane za zaslone.

8. Namirnice

Nadamo se da vam ovo ne trebamo reći, ali nikada ne biste trebali čistiti voće, povrće ili bilo koju drugu hranu dezinfekcijskim maramicama, jer sastojci iz maramica nisu namijenjeni za namirnice

9. Nedovršeni drveni namještaj ili podovi

Budite oprezni. Budući da nedovršeno drvo djeluje kao spužva, može apsorbirati previše otopine za čišćenje što bi moglo dovesti do oticanja, pucanja ili savijanja drva, prenose 24sata.hr

10. Spremnici za posuđe i hranu

Ako jedete s nje ili spremate hranu u nju, pazite da je ne obrišete dezinfekcijskom maramicom. Kemikalije u maramicama, naravno, nisu namijenjene za unos u organizam, a mogu se zadržati na tvrdim površinama. Ako stvarno želite dezinficirati svoje posuđe, upotrijebite najtopliju moguću vodu i kupite antibakterijski sapun, piše Msn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije