Oporavak od toksične veze: Na prvi pogled nemoguće, ali nije tako strašno

0
Radiosarajevo.ba
Oporavak od toksične veze: Na prvi pogled nemoguće, ali nije tako strašno
Foto: Pexels / Povišen ton niko ne voli

Toksična veza može da ima vrlo jak negativni uticaj na samopouzdanje osoba koje su u njoj. Nezdrava ponašanja mogu postati navike, a nakon što iz te veze izađete, važno je prilagoditi se i usvojiti zdrave obrasce ponašanja. Ovo je popis navika i ponašanja koja će vam pomoći da ponovo sagradite srušeno samopouzdanje.

1. Identifikujte toksična vjerovanja o sebi i promijenite ih

Ako vam je neko često govorio negativne stvari, moguće je da ste u njih i sami počeli da vjerujete. Kad vam netko stalno tupi da ste neprivlačni, nedovoljno pametni ili duhoviti, možete početi da pogrešno vidite sami sebe. Identifikujte vjerovanja koja su negativna i razmislite odakle dolaze, a zatim pokušajte da ih promijenite, jer od negativnosti nećete dobiti ništa dobro. Ako je potrebno, porazgovarajte s osobama kojima vjerujete ili s psihoterapeutom.

2. Napišite popis svega dobroga o sebi

Afirmacije i zahvalnost uvijek pomažu, posebno ako se potrudite da se koncentrišete na njih. Napravite popis stvari koje su pozitivne o sebi do najsitnijih detalja i ponavljate ga sebi.

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

Saobraćajna nesreća u BiH: U sudaru četiri vozila u tunelu povrijeđeno više osoba

3. Postavite granice

U toksičnim vezama i odnosima granice se često prelaze, pa se lako možete 'pogubiti' i tek naknadno shvatiti da niste željeli da dopustite da se neko tako ponaša prema vama. Oprostite to sebi i postavite nove granice koje ćete poštovati, bez obzira na sve. Upozorite osobe za koje smatrate da prelaze vaše granice na to, i ako ih ne poštuju, nemojte im tolerisati takvo ponašanje.

4. Pobrinite se o zdravim odnosima koje imate

Moguće je da ste zbog toksične veze zapostavili drage ljude i zdrave odnose, pa se sad potrudite da se iskupite i da njegujete odnose koji vam donose mir i sreću.

5. Razmazite sebe

Toksični odnos može biti iscrpljujuć, kako za psihu, tako i za tijelo, pa je vrijeme da povratite energiju i snagu. Pazite na san, jedite zdravo i naviknite se na fizičku aktivnost koja će vam podići nivo energije i dopamina u tijelu. Ili spremite sebi omiljeni desert i samo se opustite.

6. Odmaknite se na neko vrijeme od društvenih mreža

Društvene mreže mogu nas ponekad zarobiti i pojačati negativne osjećaje ako krenemo da upoređujemo svoj i tuđi život. Kako biste se brže popravili, na neko vrijeme zaboravite na društvene mreže i uživajte u miru bez nepotrebnog sadržaja.

7. Postavite svoje ciljeve

Možda ste imali ciljeve koji su zbog prekida veze propali, pa je vrijeme za postavljanje novih. Nemojte sebi zadavati previše odjednom, krenite polako, pa postupno dodajte nove, piše Vijesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije