Savjeti / Opasnost iz mamine torbe: Predmeti koji mogu ugroziti zdravlje djeteta

09. 01. 2021. u 22:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Vjerovatno o tome nikada niste razmišljali, ali pojedini sadržaj vaše torbe može predstavljati rizik za zdravlje male djece.

U svoju torbu ubacujemo moge sitnice, a ne geldamo baš uvijek kada nam djeca "kopaju" po njoj.

Zato je dobro znati šta sve može biti opasno.

Tablete protiv bolova i ključevi samo su neke od opasnosti.

Kada je analizirana prosječna torba majki, pronađeno je čak 16 predmeta koji mogu da naude djetetu. Među njima su četka za kosu i gel za izbjeljivanje zuba.

Izgubljeni novčići predstavljaju veliku opasnost jer su, prije svega, izvor zaraze, a postoji opasnost od gušenja ako h djeca "strpaju" u usta.

Razni gelovi, šminka mogu dovesti do trovanja organizma vašeg djeteta, pa to ne biste trebali držati u torbi.

Slušalice za mobilni telefon i punjači također predstavljaju opasnost zbog kablova koje djeca mogu da obmotaju oko vrata, ali i zbog dijelova koje će gotovo sigurno gurnuti u usta i na taj način navući bakterijsku infekciju.

Ono što je iznenađenje, a istraživači su potvrdili, jedna od opasnijih stvari iz ručne torbe je čokolada. Od ustajale čokolade djeca mogu da zapadnu u anafilaktički šok. Naime, u vašoj torbi se može naći slatkiš koji sadrži alergen, a ovaj opet može da ugrozi i život djeteta.

Problem su i žvakaće gume jer dijete ne bira šta će staviti u usta.

Zato se savjetuje da u torbi nosite samo nužne stvari koje su velike dovoljno da se ne mogu progutati, a ako imate sitnice, smjestite ih sve u veći neseser koji se teže otkopčava. Tako kupujete vreme da stignete da se okrenete na vrijeme prema djetetu.

Također, ne bi bilo loše da redovno dezinfikujete predmete koje nosite sa sobom, piše Yumama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA