Ono smo što jedemo: Izbor hrane mogao bi biti u genima
Otkriće veza između gena i vrsta hrane moglo bi s vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja.
Dok prihod, društveni status, geografski položaj i kultura određuju vrstu i kvalitetu hrane koju ljudi jedu, geni bi također mogli imati ulogu, pokazalo je novo istraživanje.
Čini se da oko 500 gena "izravno utiče" na prehranu ljudi, prema medicinskom fakultetu Univerziteta u Coloradu, koji je analizirao zdravstvene, socijalne i ekonomske podatke ljudi iz UK Biobanka, baze podataka više od 500.000 ljudi.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Zaključili su kako izgleda da postoji 300 gena "izravno povezanih" s konzumacijom određene hrane i blizu 200 gena povezanih s prehrambenim navikama oko grupa hrane kao što su riba ili voće.
"Neki geni koje smo identificirali povezani su sa senzornim putevima - uključujući one za okus, miris i teksturu - i također mogu povećati reakciju nagrađivanja u mozgu", rekla je Joanne Cole sa Univerziteta u Coloradu, koja će predstaviti nalaze na godišnjoj konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.
"Budući da genetika ima puno manju ulogu u utjecaju na unos hrane nego svi okolišni čimbenici, moramo proučiti stotine hiljada pojedinaca kako bismo otkrili genetske uticaje među okolišnim čimbenicima", rekla je Cole.
Ovo je definitivno najbolje voće za našu jetru, a tako rijetko ga se sjetimo kupiti
Otkriće veza između gena i vrsta hrane moglo bi s vremenom pomoći u sastavljanju dijeta i programa mršavljenja.
Mogući sljedeći korak, prema naučnicima, je saznati "može li upotreba genetike osobe za prilagođavanje profila okusa dijete osmišljene za mršavljenje poboljšati pridržavanje", piše Živim.hr
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.