Omiljena jesenja poslastica: Savjeti za pripremu kestenja i trik za lakše čišćenje

0
Radiosarajevo.ba
Omiljena jesenja poslastica: Savjeti za pripremu kestenja i trik za lakše čišćenje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Polako počinje sezona kestenja. Mi smo već primijetili prodavače pečenog kestenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Da biste uživali u savršenom okusu kestena, najprije je važno izabrati dobre. Najbolji su veći plodovi koji imaju sjajnu koru, suhi su i teški. Ukoliko na kori vidite rupice, takve kestene ne želite jesti jer su najvjerojatnije dom neke životinjice.

Kestene je najbolje odmah pripremati dok su svježi, ali mogu stajati na hladnom mjestu otprilike dvije sedmice.

Kesten, čokolada, orasi: Napravite neodoljivu tortu koja se ne peče i idealna je za jesen

Kesten, čokolada, orasi: Napravite neodoljivu tortu koja se ne peče i idealna je za jesen

Postoji nekoliko načina pripreme kestena, ovisno kako ko voli.

Na roštilju

Ovako pripremljeni kesteni su najslasniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u pećnici pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste najprije napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.

U tavi

Bilo bi to dobro raditi u tavi s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.

U pećnici

Kod pripreme u pećnici kestene prerežite, zatim ih poškropite vodom. Pećnica neka bude zagrijana na najjače, a bilo bi savršeno da imate protvan s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta.

Kuhani

Plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji - maroni - do sat vremena.

U mikrovalnoj

Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na oko dvije minute, ovisno koliko su veliki. Ako nakon dvije minute nisu gotovi, produžite kuhanje na još minutu pa provjerite.

Trik za lakše guljenje

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to - mikrovalna. Plodovi se prerežu kao kod pečenja u pećnici, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije