Odlični trikovi: Tulipani će duže trajati u vazi pomoću sastojaka koje svi imamo kod kuće

0
Radiosarajevo.ba
Odlični trikovi: Tulipani će duže trajati u vazi pomoću sastojaka koje svi imamo kod kuće
Foto: Pexels / Kako sačuvati tulipane

Čim stignu prvi topliji dani, s njima dolaze i tulipani, divni i raskošni vjesnici proljeća.

Iako tulipani i ne zahtijevaju preveliku brigu jednom kad ih stavite u vazu, ipak postoje trikovi kojima možete obogatiti vodu u kojoj se nalaze i tako njihovu postojanost još više produžiti. Dakako, bitno je da vodu mijenjate svaki drugi dan. 

Šećer

Dok je još vezan za korijen, cvijet ima koristi od šećera koji proizvodi lišće biljke kroz proces fotosinteze. Nakon što se cvijet odreže, hranjive tvari dostupne cvijetu znatno su ograničene. Kako bi se nadoknadio ovaj gubitak, u vazu se može dodati jedna ili dvije male kašike šećera kako bi se produžila dugovječnost tulipana i osigurala kontinuirana prehrana.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Šećer i jabučni ocat

Jabučni ocat također može zadržati cvijet svježim u vazi još duže. Trik je u tome da u vodu dodate dvije male kašike šećera i dvije male kašike jabučnog octa prije nego stavite tulipane u vazu. Šećer hrani biljke, dok ocat inhibira rast bakterija. Osim toga, ova će kombinacija tulipanima pomoći da dulje ostanu uspravni.

Bakrene kovanice

Bakar ima antimikrobno djelovanje, sprječava rast bakterija i tako čuva svježinu cvijeta, a i dulje ga drži uspravnim. U vazu ubacite jednu kovanicu, a za to su najbolje one od 10, 20 i 50 feninga, jer je u njima postotak bakra najviši.

Dan tulipana u San Franciscu
FOTO: AA: Šećer, sirće, limun i bakar za ljepše tulipane

Limunov sok

Voda u kojoj se nalaze vaši tulipani bit će svježija i ako u nju dodate nekoliko kapi limunova soka jer je i njegovo djelovanje antimikrobno, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije