Odjeća vam je neugodna za nošenje? Možda stavljate previše deterdženta, ovo je idealna količina

0
Radiosarajevo.ba
Odjeća vam je neugodna za nošenje? Možda stavljate previše deterdženta, ovo je idealna količina
Foto: Pixabay / Mašina za veš

Možda ste puno puta posegnuli za vešom iz mašine za veš, očekujući nešto mekano i nježno, a doživjeli da dohvatite hrpu grube tkanine koja je vrlo kruta i neudobna za nošenje.

Ako je tako, velike su šanse da koristite preveliku količinu deterdženta za veš. On će očistiti prljavštinu i mrlje, no na kraju stvoriti novi problem: Ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali dovest će do toga da odjeća bude gruba na dodir i grebe prilikom nošenja.

Štaviše, previše deterdženta dovest će do stvaranja prebogate pjene u mašini, uslijed čega će se komadi veša 'zalijepiti' jedni za druge, pa se tako neće ni oprati dobro. 

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Dovoljne su dvije kašikice za profesionalnu mašinu koja može primiti oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašikica deterdženta za prosječnu mašinu koja prima oko 8 kilograma

Ako perete na ruke, potrebno ga je još i manje. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke, no čak i kada na deklaraciji na zadnjoj strani boce piše da ga treba staviti više, imajte na umu da tu uputu pišu proizvođači, kojima je cilj da ga potrošite i kupujete više. 

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke učinkovitosti (HE), koji predstavlja visoko koncentriranu formulu s malo pjene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama.

Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija 'običnih', pa ih treba i duplo manje, pogotovo kad uzmete u obzir da nove mašine visoke učinkovitosti koriste i manje vode za pranje veša od tradicionalnih. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni otopiti

Još jedna metoda proslavila se ovih dana na Tik-Toku: Pripremite specifičnu kombinaciju sastojaka - bocu vruće vode, ½ šalice boraksa, ½ šalice sode bikarbone i malu količinu deterdženta. Dodajte veš u kadu, namočite ga dobro, pa ostavite četiri sata. Potom iscijedite i stavite odjeću na uobičajeni ciklus pranja. Možda neće učiniti veš jako mekanim, ali će sigurno spriječiti nakupljanje viška deterdženta ili omekšivača u vlaknima, pišu 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije