Odbrojavanje do prelaska na ljetnje vrijeme: Martovska promjena smeta bioritmu

Radiosarajevo.ba
Odbrojavanje do prelaska na ljetnje vrijeme: Martovska promjena smeta bioritmu
Do prelaska na ljetnje računanje vremena ostalo je devet dana. U nedjelju 25. marta kazaljke na satovima treba pomjeriti jedan sat unaprijed, tako da se vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.

Prelazak na ljetnje računanje vremena organizam podnosi znatno teže nego kada u oktobru prelazimo na "zimski režim".

Promjena vremena u martu smeta bioritmu i može dovesti do problema sa spavanjem i koncentracijom, ali nivoom šećera u krvi kod ljudi s dijabetesom.

Prema izveštaju Ruske akademije medicinskih nauka, prelazak sa zimskog na ljetnje računanje vremena povećava broj srčanih udara za 50 posto, učestalost samoubistava za 66 procenata, a broj poziva hitnoj pomoći je znatno uvećan.

Zato je Rusija još 2011. godine odlučila da odustane od ovog principa, s obrazloženjem da je štetno po zdravlje.

Od europskih zemalja satovi se ne pomjeraju i na Islandu, u Bjelorusiji i Turskoj, a Europski parlament u februaru je predložio da i u zemljama EU bude ukinuto ljetnje i zimsko računanje vremena.

Zahtev za ukidanje pomjeranja kazaljki dva puta godišnje pokrenut na zahtjev Finaca zbog sve više dokaza o negativnim posljedicama, a konačnu odluku treba donijeti Europska komisija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije