Od nje zavisi kako će vam ispasti bajramski kolači: Kako napraviti najbolju agdu?

0
Radiosarajevo.ba
Od nje zavisi kako će vam ispasti bajramski kolači: Kako napraviti najbolju agdu?
Foto: Anadolija / Bajramski kolači

Agda je nezaobilazan sirup u pripremi brojnih bajramskih kolača poput baklave, tulumbi, hurmašica, ružica, kadaifa.

Ovaj gusti preljev od šećera i vode ne samo da obogaćuje okus kolača, već im pomaže da ostanu sočni i svježi danima.

Zašto je agda važna?

Agda daje kolačima vlagu, pun okus i sprječava njihovo isušivanje. Bez nje, mnogi kolači bi bili suhi i manje ukusni. U nastavku pročitajte kako napraviti dobru agdu.

Amidžić okrivio Federaciju za blokadu novog graničnog prijelaza: "Idemo pred Vladu FBiH"

Amidžić okrivio Federaciju za blokadu novog graničnog prijelaza: "Idemo pred Vladu FBiH"

Sastojci:

500 g šećera
250 ml vode
1 kašičica limunovog soka
Vanilin šećer ili ekstrakt (po želji)
Ružina vodica (opcionalno)

Priprema:

Pomiješajte šećer i vodu, zagrijte dok ne proključa, zatim kuhajte 5–10 minuta na srednjoj vatri. Dodajte limunov sok i nastavite kuhati još 10–15 minuta, dok se ne zgusne. Po želji dodajte vaniliju ili ružinu vodicu, a zatim ostavite da se agda ohladi.

Savjeti:

  • Ne kuhajte predugo – previše gusta agda kristalizira
  • Ne zaboravite limun – on balansira slatkoću
  • Aromatične dodatke dodajte umjereno

Agda je jednostavna za pripremu, a čini veliku razliku u kvaliteti kolača. Pravilno napravljena, oplemenit će svaki zalogaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije