Objavljena slika stola Einsteina, naučnici došli do zanimljivih saznanja

2
Radiosarajevo.ba
Objavljena slika stola Einsteina, naučnici došli do zanimljivih saznanja
Foto: Unsplash / Mural Alberta Einsteina

Neuredni stol Alberta Einsteina ističe iznenađujuću vezu između nereda i inteligencije.

Poznata fotografija snimljena u Princetonu u New Jerseyju 1955. godine prikazuje kancelariju Alberta Einsteina na dan kada je preminuo. Može se zamisliti da je mislilac takvog superiornog intelekta imao najbolje trikove i sisteme produktivnosti kako bi njegov briljantni mozak bio što je moguće bez nereda iako je bio okružen neredom. 

Einsteinov stol je bio toliko neuredan da je neshvatljivo kako se uopšte snalazio da išta pronađe što mu u tom trenutku treba. 

No, Einstein nije jedini veliki mislilac koji je procvjetao u neredu. Mark Twain, Steve Jobs i Mark Zuckerberg samo su neki od dokumentiranih primjera kreativaca koji su svoje stolove držali u haotičnom stanju.

Dakle, da li neurednost zapravo dovodi do bolje kreativnosti? Ili to zavisi o vašoj ličnosti? Pitanja su koja su naučnici istraživali i evo šta su zaključili.

Naučnica Kathleen Vohs i tim sa Univerziteta u Minnesoti otkrili su da i čisti i neuredni radni prostori imaju svoje jedinstvene pogodnosti.

U ovom nizu eksperimenata sudionici su sjedili za stolom koji je bio čist ili neuredan, a zatim su zamoljeni da odgovore na anketna pitanja i donose različite odluke. Sudionici koji su sjedili za neurednim stolom generirali su kreativnije ideje tokom vježbe brainstorminga. Također su odabrali nove ili nove proizvode umjesto etabliranih kada su predstavljeni s opcijama, piše Entrepreneur.

Nasuprot tome, oni koji su sjedili za čistim stolovima ponašali su se konvencionalnije, čineći to što se od njih očekivalo. Na primjer, kada su im predstavljeni jabuka ili komadić čokolade za užinu, sudionici koji su sjedili za čistim stolovima češće su birali zdravu užinu.

Radite li najbolje nakon što prvo raščistite prostor i date sebi malo mentalnog bijelog prostora? Ili vas haos ostavlja da se osjećate oslobođeno, što rezultira vašim najboljim i najvrednijim idejama?

Kreativnost je jedna od najvažnijih i najunosnijih vještina koje možete njegovati kao poduzetnik. Evo nekoliko savjeta koje možete redovito iskoristiti u svom "unutrašnjem Einsteinu".

Fokusiraj se na strast. Shvatite šta vas tjera da ujutro iskočite iz kreveta - a zatim idite za njim sa svime što imate. Kada ste inspirisani, osjećat ćete se bez težine i uzbudljivo.

Budite informisani. Ne znate ono što ne znate, a često učenje o novoj tehnologiji ili pomaku na tržištima može dovesti do protoka vaših kreativnih sokova. Neka vam bude navika čitati i učiti svaki dan.

Razmislite o neverbalnom brainstormingu. Popisi za napraviti i otmjeni dnevnici su sjajni, ali zašto se ograničiti na riječi? Skice, modeli i sličice mogu vam pomoći da razradite ideje bez opterećenja granicama jezika.

Vaše radno okruženje ne mora biti savršeno; prihvatite to, jednostavno oslobodite svoj um. Dopustite sebi da vam okruženje bude neuredno, njegujte kreativnost, i vaša slijedeća divlja ideja može biti ona koja će vam mnogo pomoći u daljnjem radu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije