Privatni dnevnici Alberta Einsteina šokirali svijet: Uvrede, rasizam, mizoginija...

Radiosarajevo.ba
Privatni dnevnici Alberta Einsteina šokirali svijet: Uvrede, rasizam, mizoginija...
Pixabay / Albert Einstein
Privatnici dnevnici Alberta Einsteina, u koje je zapisivao bilješke s putovanja Azijom tokom 20-ih godina prošlog vijeka, otkrile su da je genijalni fizičar bio rasista, pogotovo kada je riječ o Kinezima.

Bilješke su nastale u periodu oktobar 1922-mart 1923, a, tokom posjete Kini, čovjek koji je nekad opisivao rasizam kao "bolest bijelog čovjeka", opisao je Kineze kao "prljave i glupe", piše Guardian.

Napisao je kako Kinezi ne sjede na klupama dok jedu, već: "Čuče kao Europljani kad vrše nuždu u šumi. Sve se odvija skromno, u tišini. Čak i djeca izgledaju kao bez duha, tupo."  Pa onda piše o mnoštvu potomaka u obiteljima, i navodi: "Bilo bi zaista šteta da Kinezi pokore druge rase. Ova pomisao mi je neopisivo strašna."

Ze’ev Rosenkranz, urednik projekta Einstenovi papiri pri Kalifornijskom insitutu za tehnologiju, izjavio je: "Većina komentara je prilično neprijatna, pogotovo ono što piše za Kineze." "Sve je ovo potpuno drugačije od toga kako smo ga prikazivali, kao ikonu ljudskosti. Svima nam je ovo bio veliki šok. No, ipak su ovo bile privatne bilješke i nisu bile predviđene za objavu", rekao je on.

Privatnici dnevnici tek su objavljeni na engleskom jeziku i prvi put su njegove bilješke dostupne javnosti.

Pored ksenofobnih zapisa (Kinezi su poput krda (...) više mašine nego ljudi), uočeni su i mizogini stavovi: "Teško mi je uočiti razliku između muškaraca i žena; ne shvaćam kakvu to fatalnu privlačnost posjeduju Kineskinje pa očaraju tamošnje muškarce do te mjere da se ne mogu braniti protiv teškog blagoslova potomstva."

O Japancima je pisao pozitivnim tonom, o stanovnicima Cejlona (danas Šri Lanka) piše, pak, da su prljavi, da žive u smeću i smradu, da čine malo i trebaju malo.

Opisujući svoj dolazak u Port Said u Egiptu Einstein je zapisao kako se suočio s "Levantincima u svakom pogledu...kao da su izvučeni iz pakla" kad su se popeli na brod da prodaju svoje stvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije