Nova nada porodicama koje se bore s neplodnošću: Stigle su nove odlične vijesti

0
Radiosarajevo.ba
Nova nada porodicama koje se bore s neplodnošću: Stigle su nove odlične vijesti
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Novo istraživanje otkrilo je da se ultrazvučni valovi mogu koristiti za poboljšanje pokretljivosti spermija, a ovo otkriće nudi novu nadu porodicama diljem svijeta koje se bore s neplodnošću.

Prema studiji Univerziteta Monash u Melbourneu, korištenje visokofrekventnih ultrazvučnih valova na spermijima može povećati njihovu sposobnost plivanja do čak 266 posto, prenosi agencija dpa.

Univerzitet navodi da iza oko 30 posto neplodnosti stoji slaba pokretljivost spermija, što znači da spermiji nisu dovoljno jaki plivači da dođu do reproduktivnog trakta žene.

Dramatičan incident na gradskom kupalištu u BiH: Automobil završio pod vodom - pogledajte snimak

Dramatičan incident na gradskom kupalištu u BiH: Automobil završio pod vodom - pogledajte snimak

Inženjerski istraživači sa Monasha pokazali su da je 20 sekundi ultrazvuka na 800 mW i 40 MHz povećalo pokretljivost spermija do 266 posto i smanjilo udio neaktivnih ili 'neprogresivnih' spermija s 36 posto na samo 10 posto.

"Ultrazvuk ne samo da je povećao brzinu plivanja spermija, već je i promovirao gotovo dvije trećine spermija nižeg stupnja u višu razinu pokretljivosti", rekao je glavni autor studije Ali Vafaie.

"Spermiji s niskom pokretljivošću prije nego što smo primijenili ultrazvuk pokazali su najveće povećanje pokretljivosti nakon izlaganja ultrazvuku, a iz kliničkih podataka znamo da čak i povećanje pokretljivosti spermija od 10 posto dovodi do povećanja stope trudnoća od osam posto."

Direktor laboratorija Monash Clayton AMB dr. Reza Nosrati rekao je da "ultrazvučna tehnika ima golem potencijal za povećanje stope uspjeha čak i u najizazovnijim slučajevima".

Dr. Nosrati je dodao da veća pokretljivost spermija znači da bi muškarci jednog dana mogli iskoristiti mogućnosti potpomognute oplodnje koje su manje invazivne, s višim stopama uspjeha i manjim rizicima za zdravlje budućeg djeteta.

Pet stvari po kojima se drugi porođaj razlikuje od prvog

Pet stvari po kojima se drugi porođaj razlikuje od prvog

"Učinivši nepokretni spermij pokretljivim, a pokretni spermij pokretljivijim, možemo pomoći većem broju pacijenata da ispune minimalne zahtjeve za konvencionalni postupak IVF-a (izvantjelesne oplodnje) umjesto invazivnih i skupljih opcija poput intracitoplazmatske injekcije spermija, koja uključuje ubrizgavanje jednog spermija u svako jajašce...", rekao je.

Ova studija, objavljena u časopisu Science Advances, mogla bi najaviti novi tretman za astenozoospermiju, stanje u kojem spermiji imaju smanjenu sposobnost kretanja. Astenozoospermija je glavni uzrok smanjene plodnosti kod muškaraca.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da otprilike jedna od šest osoba reproduktivne dobi u cijelom svijetu doživi neplodnost tokom života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije