Nova Miss Nizozemske spol promjenila sa 16 godina: 'Pokazala sam da se može'

3
Radiosarajevo.ba
Nova Miss Nizozemske spol promjenila sa 16 godina: 'Pokazala sam da se može'
Foto: Instagram / Rikkie Valerie Kolle

Rikkie Valerie Kolle (22) izabrana je za Miss Universe Nizozemske. Glumica i model predstavljat će Nizozemsku na 72. izboru za Miss Universe u Salvadoru. 

Rikkie je postala prva transrodna žena s tom titulom u Nizozemskoj, ali na svjetskom izboru bit će druga transrodna osoba u historiji, piše 24sata.hr.

"Nestvarno je, ali postala sam miss Nizozemske. Bio je to edukativan i prekrasan proces, toliko sam ponosna i sretna da to ne mogu opisati. Učinila sam svoju zajednicu ponosnom i pokazala da se može. Ja sam trans žena i htjela bih podijeliti svoju priču, ali ja sam također Rikkie i to je ono što mi je važno", izjavila je nakon takmičenja.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

A tko je zapravo Rikkie Valerie Kolle? Nizozemka je rođena kao Rik i s osam godina shvatila kako želi biti žena. S 11 godina počela se izjašnjavati kao Rikkie, a spol je odlučila promijeniti s 16 godina. Svoju transformaciju započela je uzimajući ženske hormone. Ispričala je kako je imala jako teško djetinjstvo jer je konstantno bila maltretirana.

Potpunu transformaciju doživjela je krajem januara 2023. i tako službeno postala žena. Dok još nije postala žena, 2018. godine, bila je u finalu emisije Top Model.

"Nakon dvogodišnje liste čekanja, uspjeha i padova, sredinom decembra 2022. nazvali su me iz bolnice. Odmah sam osjetila mir i konačno se ostvario moj san koji se ponekad činio dalekim. Od operacije je počelo moje novo putovanje. Radujem se budućnosti i svemu što dolazi. Zapamtite: gdje ima volje, ima i načina. Čak i ako se stvari ponekad čine nedostižne", rekla je nakon operacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije