Transrodna pedofilkinja (66) izbjegla zatvor: Nisu mogli odlučiti u koju zatvor je poslati

4
Radiosarajevo.ba
Transrodna pedofilkinja (66) izbjegla zatvor: Nisu mogli odlučiti u koju zatvor je poslati
Foto: Twitter / Tanya Howes

Transrodna pedofilkinja pošteđena je zatvora jer su rasprave oko toga treba li biti smještena u muški ili u ženski zatvor oduljile zaključivanje njenog slučaja.

Bivšoj zatvorskoj djelatnici Tanyi Howes (66) suci su rekli da bi u normalnim okolnostima zbog počinjenih prijestupa odmah završila u pritvoru, no ipak su donijeli odluku kojom su joj poništili ranije izrečenu zatvorsku kaznu zbog vremenskog odmaka.

Prema sudskim dokumentima, Howes se identificira kao žena i naziva se ženskim zamjenicama. Prethodno je priznala tri tačke optužnice, uključujući posjedovanje 39 fotografija A kategorije (fotografije koje uključuju penetrativnu seksualnu aktivnost).

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Čini se pretjerano popustljivim poništiti kaznu. Kazna nema nikakve veze s time što je osoba transrodna, radi se o prirodi prijestupa. Trebalo bi još jednom provjeriti odluku, mnoga su pitanja ostala neodgovorena", rekao je David Campbell Bannerman, bivši konzervativni zastupnik sa sjedištem u Norfolku.

Posjedovanje fotografija A kategorije obično rezultira zatvorskom kaznom od šest mjeseci do tri godine, ali se zbog upućivanja slučaja Odboru za transrodne osobe i poslanog zahtjeva za produljenje roka cijela situacija oduljila. Ovakav sistem praćenja uveden je 2017. godine kako bi se donosile odluke o prikladnom zbrinjavanju transrodnih osoba u zatvor.

U bh. entitetu RS pedofili više neće moći izbjeći upis u registar

U bh. entitetu RS pedofili više neće moći izbjeći upis u registar

Ranije ove godine trans ženama osuđenim za nasilne i seksualne zločine, a koje još uvijek imaju muške genitalije, zabranjeno je služenje kazne u ženskim zatvorima. Dodatna mjera uvedena je nakon kontroverze povezane s Islom Bryson koja je osuđena za silovanje dviju žene prije nego je postala muškarac Adam Graham.

U početku je Bryson trebala biti smještena u izolaciju u jedini škotski ženski zatvor, no to je izazvalo reakcije javnosti i političara što je rezultiralo promjenom pravila. Izuzeća se dopuštaju samo u najiznimnijim slučajevima uz odobrenje ministra, a oni koji se ne mogu sigurno smjestiti u muški zatvor kaznu mogu odslužiti u specijaliziranim jedinicama.

Howes je osuđena na 12 mjeseci zatvora i uslovno na dvije godine.

U 10 godina najmanje 13 prosvjetnih radnika u BiH osuđeno za seksualno zlostavljanje učenika

U 10 godina najmanje 13 prosvjetnih radnika u BiH osuđeno za seksualno zlostavljanje učenika

"Zbog vremenskog odmaka, zato što niste ponovili kazneno djelo i zato što porota smatra da se možete rehabilitirati, odlučili smo donijeti neuobičajeno odluku i poništiti kaznu", rekao je Ian Taylor, predsjedavajući sudačkog vijeća.

"Ovaj slučaj privukao je publicitet koji će neizbježno obilježiti njen život. Zauvijek će morati živjeti sa sramom i neugodom. Howes je odmah priznala krivnju i surađivala s policijom", kaže Damien More.

Dodao je da je prijestupnica u tom trenutku bila u lošoj životnoj situaciji, sad je u stabilnoj vezi punoj ljubavi i ima podršku svoje djece. Howes mora provesti 30 dana na rehabilitaciji te će na 10 godina bit stavljena u registar seksualnih prijestupnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije