Nobelova nagrada za medicinu pripala Amerikancima

Radiosarajevo.ba
Nobelova nagrada za medicinu pripala Amerikancima

Troje američkih naučnika dobitnici su Nobelove nagrade za medicinu jer su otkrili način na koji se hromosomi štite i repliciraju, a njihov je naučni rad bacio svjetlo na rak i proces starenja.

Elizabeth Blackburn, porijeklom Australka, te Jack Szostak i Carol Greider, oboje porijeklom iz Britanije, osvojili su nagradu od 10 miliouna švedskih kruna, izvijestili su iz instituta Karolinska.

U njihovom saopštenju piše da je trojac "riješio veliki problem u biologiji", odnosno kako se hromosomi repliciraju za vrijeme dijeljenja stanica te štite od degradacije, odnosno propadanja.

"Otkrića su dala novu dimenziju našem razumijevanju stanica, bacila su svjetlo na mehanizam bolesti i stimulirala razvoj novih potencijalnih terapija", piše u saopštenju.

Krajevi hromosoma nazvani su telomeri, a ako se oni skrate, stanica stari. Naučnici su teoretizirali kako taj proces može biti uzrokom starenja, ne samo u individualnim stanicama nego i u cjelokupnom organizmu.

Rad naučnog trojca na telomerazi stimulirao je razvoj novih terapijskih strategija.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije