Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena američkim naučnicima

Radiosarajevo.ba
Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena američkim naučnicima

Laureati Nobelove nagrade za medicinu su ove godine tri američka naučnika za otkriće kako "telomeri i enzim telomeraze štite hromosome", objavio je Karolinski institut u Stockholmu.

Nagrađeni američki naučnici su Elizabeth H. Blackburn s Kalifornijskog univerziteta u San Franciscu, Carol W. Greider sa Univerziteta John Hopkins u Baltimoreu i Jack W. Szostak s Instituta za medicinsko istraživanje Howard Hughes Univerziteta Harvard u Bostonu.

Troje naučnika riješilo je fundamentalan problem u biologiji kako se "hromosomi u cijelosti mogu kopirati i kako se štite od degradacije", navodi Odbor za dodjelu Nobelove nagrade u obrazloženju svoje odluke.

Naučnici su otkrili kako telomeri i enzim telomeraze štite kromosome, a to je otkriće stimuliralo razvoj novih terapeutskih strategija u liječenju zloćudnih bolesti i istraživanju procesa starenja, objavio je Odbor.

Elizabeth Blackburn rođena je 1948. u Hobartu u Tasmaniji (Australija), Carol Greider (1961.) rođena je Amerikanka, a Jack Szostak, rođen 1952., porijeklom je iz Londona.

Nobelova nagrada za medicinu dotirana je novčanom nagradom u visini od otprilike 900 000 eura i prva je od Nobelovih nagrada koje se objavljuju.

plivazdravlje.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije