Neurolog otkrio uzroke neugodnog žarenja stopala, nemojte ih zanemarivati

0
Radisarajevo.ba
Neurolog otkrio uzroke neugodnog žarenja stopala, nemojte ih zanemarivati
Foto: Pexels / Ilustracija

Stalan osjećaj žarenja u stopalima, potvrdit će svako ko se susreće s ovim problemom, nije nimalo ugodan, a može biti i opasan.

Štaviše, može dodatno iritirati tokom noći te na kraju dovesti do poremećaja sna, umora, a u nekim slučajevima i do pojave depresije.

Osjećaj žarenja ne bismo nikako trebali zenemariti, već suprotno, na vrijeme reagovati  odlaskom doktoru. Zanimljivo je, međutim, kako mnogi ovo neugodno stanje pripisuju loše regulisanom dijabetesu, što je tačno, no samo djelomično.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Žarenje stopala rezultat je oštećenja malih osjetnih živčanih vlakana koja prenose osjećaj boli i temperature u mozak, a neurolog dr. Mirza Masoom Abbas osim dijabetesa, otkriva i druge bolesti koje su uzrok ove nelagode.

Uzroci žarenja stopala

Dijabetes

Budući da kontinuirani visoki šećeri u krvi uzrokuju oštećenje živaca u cijelom tijelu, logično je da će napraviti štetu i na samim stopalima koja su također prokrvljena sitnim, perifernim živcima.

Bečki naučnici istražuju: Multipla skleroza će se moći otkriti ranije?

Bečki naučnici istražuju: Multipla skleroza će se moći otkriti ranije?

Hipotireoza

Slabo aktivna štitna žlijezda je još jedno zdravstveno stanje koje uzrokuje nelagodu u stopalima. Mijenja ravnotežu hormona u tijelu koji mogu dovesti i do oštećenja živaca.

Infekcije

Oštećenje živaca može se dogoditi zbog raznih infekcija poput virusa HIV-a, lajmske bolesti i sifilisa, koje pak mogu uzrokovati peckanje stopala.

Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12 učestali je kod vegetarijanaca i može uzrokovati peckanje stopala. Jednako tako, uzrok ove neugode može biti suprotan, odnosno, može nastati zbog viška vitamina B1 te vitamina B6.

Druge autoimune bolesti

Osim metaboličkog spektra, autoimune bolesti kao što su sistemski eritematozni lupus i Sjogrenov sindrom, kod kojih imunološki sistem tijela oštećuje vlastite organe poput kože, zglobova, jednako tako može uzrokovati oštećenje živaca.

Pretjerana konzumacija alkohola

Konzumiranje prevelike količine alkohola i izloženost toksinima kao što je arsen u izvoru vode koji je kontaminiran, može dovesti do osjećaja peckanja u stopalima.

Bolest bubrega

U trenutku kada bubrezi prestanu pravilno funkcionisati, u krvi se počinju nakupljati toksini. Jedan od bolnih simptoma koje osobe s bolestima bubrega osjećaju je peckanje stopala.

Atletsko stopalo

Ova vrsta gljivične infekcije uzrokuje suhu kožu koja se peruta.

Student medicine Faruk Gutić dobitnik priznanja Europske akademije za neurologiju

Student medicine Faruk Gutić dobitnik priznanja Europske akademije za neurologiju

Moguće je da tabani postaju bjelkasti, a nije neobično i da se pritom pojavi i osjet peckanja stopala.

Kako djelovati

"Prvi i najvažniji korak je postavljanje uzroka i ispravna dijagnoza. Ako je akutno, žarenje stopala obično nestaje unutar nekoliko sedmica kada se primarno stanje popravi (kod dijabetesa to su uredne vrijednosti šećera). Dodaci vitamina mogu pomoći kao i oralna terapija i lokalna primjena kapsaicina", navodi dr. Abbas i dodaje kako je važno u kontinuitetu biti u dijalogu s izabranim doktorom.

Metode olakšanja

Namakanje stopala u hladnoj vodi može donekle olakšati stanje žarenja. Osim toga, u dogovoru s doktorom možete isprobati sljedeće metode:

  • Namočite stopala u vodu s Epsom soli, koja se često koristi za ublažavanje zdravstvenih problema, uključujući bolove u mišićima.
  • Lagano masirajte stopala jer ćete tako poboljšati protok krvi i cirkulaciju.
  • Redovno vježbajte, jer to može pomoći u povećanju cirkulacije krvi i donijeti više kisika stopalima, piše Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije