Savjeti / Neredovan seks može predstavljati ozbiljan rizik za muškarce

16. 12. 2019. u 18:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Muškarci koji su stariji od 40 godina, a nemaju redovne seksualne odnose izloženi su većem riziku od erektilne disfunkcije.

Erektilna disfunkcija predstavlja trajnu ili povremenu (više od šest mjeseci) nesposobnost da se postigne i održi erekcija adekvatna za omogućavanje seksualne aktivnosti.

Riječ je o poremećaju koji značajno zadire u sve sfere života muškarca. U mlađim dobnim grupama erektilna disfunkcija je rijedak problem (kod oko 4 posto muškaraca mlađih od 40 godina).

Uz rizik od erektilne disfunkcije muškarcima bez redovnog seksualnog odnosa se povećava rizik i od raka prostate. Istraživanja su pokazala da češće ejakulacije (od četiri do sedam puta sedmično) smanjuju rizik od raka prostate.

Zdrav seksualni život čuva muško zdravlje. Istraživanja su pokazala da osobe koje se redovno seksaju imaju i niži krvni pritisak. Seks čuva i zdravlje srca i krvnih sudova. Istraživanja potvrđuju da seks dva do tri puta sedmično i više smanjuje rizik od infarkta za čak 50 posto, a jednako vrijedi i za moždani udar.

Seks smanjuje stres i prirodni je lijek za nesanicu. Također je i izvrsna vježba i pomaže održavanju tjelesne težine, a i mršavljenju. Najvažnije je da imate stalnog partnera jer čest seks s različitim partnerima povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti, prenosi 24sata.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA