Neophodne stvari koje svaka porodica treba imati u domu za hitne slučajeve

0
Radiosarajevo.ba
Neophodne stvari koje svaka porodica treba imati u domu za hitne slučajeve
Foto: Pexels / Dom/Ilustracija

Kada ste se pripremili za neočekivano ili sanirati nezgode ako se pojave, bez osjećaja da vam stvari izmiču kontroli. Opskrbite svoj dom ovim osnovnim potrepštinama, uključujući one koje se tiču sigurnosti i bit ćete spremni za gotovo svaku iznenađujuću situaciju.

Za zdravlje i sigurnost vaše obitelji važno je u svom domu držati sljedeće stvari.

"Podrazumijeva se da biste u kuhinji trebali imati potpuno opskrbljen pribor za prvu pomoć", kaže inspektorica, inženjerka i izvođačica radova, Lisa P. Turner. Nabavite jedan za hitne slučajeve, a drugi za svakodnevnu upotrebu. Tako ćete uvijek imati jedan u kojem ne nedostaje stvari. 

Oglasio se MUP povodom hapšenja Admira Arnautovića

Oglasio se MUP povodom hapšenja Admira Arnautovića

"Ispravno funkcionalne svjetiljke mogle bi igrati kritičnu i vitalnu ulogu u slučaju kratkotrajnog ili dugotrajnog nestanka struje, pobrinite se da ih imate više pri ruci", kaže dizajnerica interijera Cathy Hobbs. Ostale potrepštine koje vam mogu pritom zatrebati su flaširana voda, svijeće, baterije i konzervirana hrana.

"Aparat za gašenje požara držite pri ruci u kuhinji, u garaži ili nadstrešnici za automobil i na drugom katu, ako vaš dom ima više od jedne etaže" kaže Turner. Na taj način ćete biti spremni bez obzira gdje se hitni slučaj dogodi.

"Ugljični monoksid poznat je kao 'nevidljivi ubojica' jer je to otrovni plin koji ne možete vidjeti ni namirisati", kaže Emily Long, stručnjakinja za sigurnost doma. Detektor vas može upozoriti na prisutnost plina i pomoći vam da sigurno reagirate na vrijeme. Instalirajte ih na svakoj razini vašeg doma.

"Cerade dolaze u različitim veličinama i mogu se koristiti za razne primjene. U slučaju približavanja ili trenutne oluje mogu se koristiti za osiguranje onih predmeta koji bi mogli otići u zrak" kaže Hobbs, piše 24Sata.

"Držite nekoliko zviždaljki pri ruci na svakom spratu i recite članovima obitelji da puhnu u njih ako uoče da nešto polazi po zlu, kao što je izbijanje požara ili slično", kaže Turner. Odlučite se za zajedničke znakove tako da svi znaju što se događa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije