Neodoljiva švaler torta: Hrskave kore, bogat krem i čokoladna raskoš

0
Radiosarajevo.ba
Neodoljiva švaler torta: Hrskave kore, bogat krem i čokoladna raskoš
Foto: Facebook / Švaler torta

Iako ime može zvučati neobično, Švaler torta je desert koji će zasigurno postati omiljen i koji ćete željeti ponovo da probate.

Ova torta se sastoji od hrskavih kora, bogatih kremova, a obogaćena je bijelom i crnom čokoladom – prava uživancija za vaša čula.

Bilo da je pripremate za posebnu priliku ili želite da obogatite običan dan, Švaler torta će vas očarati svojom složenom ljepotom i savršenim spojem ukusa.

Ambasada SAD poručila zastupnicima u FBiH: Izbor je jasan - glasate ili za Rusiju ili za građane BiH

Ambasada SAD poručila zastupnicima u FBiH: Izbor je jasan - glasate ili za Rusiju ili za građane BiH

Sastojci

Za jednu koru (peku se 3)

  • 4 bjelanjac 
  • 5 kašika šećera 
  • 1 kašina brašna 
  • 1 kašika prezli 
  • 4 kašike oraha

Prvi dio fila:

  • 500ml mlijeka 
  • 2 kesice vanilin pudinga 
  • 5 kašika šećera 
  • 5 kašika brašna 

Drugi dio fila:

  • 12 žumanjca 
  • 80ml vode 
  • 150 gr šećera

I još:

  • 250gr maslaca 
  • 175gr prah šećera 
  • 100gr bijele čokolade 
  • 100gr crne čokolade 
  • Šlag za dekoraciju 

Priprema

Za ovu tortu su potrebne tri kore,a ovako ide priprema prve. Četiri bjelanjca ulupati sa šećerom,pa dodati brašno i prezle i promiješati. Potom dodati mljevene orahe,još jednom promiješati pa izliti u kalupu prečnika 26-28c. Peći na 150 stepeni oko 20-25 minuta. Postupak je isti i za naredne dvije kore.

Prvi dio fila se sprema na sljedeći način,u činiju sipati brašno i šećer promiješati,pa dodati puding od vanilije. Sve sjediniti uz postepeno dodavanje mlijeka (oko 100ml od ukupnih 500ml) potrebno je razbiti sve grudvice. Ostatak mlijeka zagrijati pa sipati smjesu i skuhati puding,ostaviti da se hladi. 

Drugi dio fila se priprema tako što ćete žumanjak ulupati sa šećerom,pa kad se smjesa udupla i pobijeli dodati vode. Sve sjediniti pa kuhati na pari oko 20 minuta. Kad je gotovo ohladiti. Maslac ulupati sa prah šećerom pa dodati ohlađeni prvi dio fila,umiksati pa dodati i drugi dio fila.

Dobijenu smjesu podijeliti na pola pa u jedno dodati crnu a u drugu bijelu topljenu čokoladu. Sve jos jednom izmiješati pa filovati tortu. Ukrasiti šlagom i hladiti cijelu noć.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije