Neobičan fenomen u razvoju beba otkriven od strane doktora: Evo o čemu se radi

0
Radiosarajevo.ba
Neobičan fenomen u razvoju beba otkriven od strane doktora: Evo o čemu se radi
Foto: instagram / Ava Marie i Leah Rose Clements

Neurolog Joel Frohlich sa Univerziteta Tübingen u Njemačkoj i njegove kolege su putem magnetoencefalografije (MEG) kod 43 fetusa u trećem tromjesečju i 20 beba starih između 13 i 59 dana mjerili magnetska polja u mozgu koja nastaju nakon zvučnog podražaja.

Podražaji su se sastojali od različitih rasporeda zvučnih signala. Jedna sekvenca se sastojala od četiri zvučna signala koji su trajali 200 milisekundi, između kojih je bio razmak od 400 milisekundi. U svakom bloku podražaja se nalazilo 180 sekvenci. Naučnici su prvo fetusima i bebama pustili 30 blokova.

Blokovi su im bili kao neka vrsta treninga, a zatim su nakon dva bloka mjerili njihovu magnetsku moždanu aktivnost. U odraslih osoba bez zdravstvenih poteškoća, više razine neuralne složenosti povezane su s boljom izvedbom i bržim vremenom tokom obavljanja raznih funkcija, kao što su planiranje i donošenje odluka. Niske razine složenosti povezane su sa smanjenom sposobnosti obrade informacija. 

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Novinarstvo je profesija u kojoj stres nikad ne prestaje: Kada potražiti psihološku pomoć?

Smanjena sposobnost obrade informacije je u vremenu pod općom anestezijom i tijekom sna. Frohlich i njegovi kolege su stoga pretpostavili da će složenost MEG signala rasti s razvojem fetusa i beba. Čekalo ih je iznenađenje. Rezultati su pokazali da se složenost moždanih signala smanjuje s vremenom, što se odvijalo puno brže kod fetusa i beba muškog spola, piše New Scientist

Za sada nije poznat razlog pada razina neuralne složenosti, ali postoji mogućnost da se radi o svojevrsnoj eliminaciji nepotrebnih procesa. "Mozak u razvoju eliminira stanice i veze koje su nepotrebne", rekao je Frohlich.

Dani, sedmice, mjeseci: Kako se trudnički stomak smanjuje nakon poroda?

Dani, sedmice, mjeseci: Kako se trudnički stomak smanjuje nakon poroda?

"Kako mozak sazrijeva, stvaraju se uređeni obrasci neuronskih veza koji mu govore kako reagirati na podražaje", kazao je Frohlich. Frochlich je objasnio da razvijeniji mozak ima manji raspon reakcija na podražaj.

Rekao je da razvijeniji mozak ima i manju složenost. Frohlich smatra da bi varijacije među spolovima mogle biti posljedica temeljnih razlika u razvoju živčanog sistema kod dječaka i djevojčica. Naučnici nakon završetka istraživanja nisu pratili razvoj beba te stoga nije poznato nastavlja li se ta varijacija. Istraživanje naziva Sex differences in prenatal development of neural complexity in the human brain objavljeno je u časopisu Nature Mental Health, piše New Scientist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije