Nemojte prenagliti: Kada je pravo vrijeme da priznate ljubav svom partneru

Radiosarajevo.ba
Nemojte prenagliti: Kada je pravo vrijeme da priznate ljubav svom partneru
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kada ste u novoj vezi i osjećate da je to ono pravo, imate jaku želju da osobi pored sebe kažete “volim te”. Postoje međutim, neka nepisana pravila koja vam daju naznake kada je vreme da to uradite.

Jer…nekada može biti prerano. Nekada je to, možda, samo zaljubljenost ne i ljubav. Zato pročitajte šta kažu stručnjaci.

Budite sigurni u svoja osjećanja

Zaljubljenost i ljubav su dvije vrlo različite emocije i dva potpuno odvojena psihološka procesa, iako se često vjeruje da zaljubljenost odmah prelazi u ljubav. Dok ste zaljubljeni vi idealizujete osobu sa kojom ste, a ljubav je osećaj duboke emocionalne povezanosti s partnerom, osećaj stabilnosti i sigurnosti u kom smo svjesni svih partnerovih vrlina i mana.

Zaljubljenost nije isto što i “volim te”

Zaljubljene osobe vrlo često pate od nesanice, nemaju dobar apetit i gube zanimanje za uobičajene aktivnosti koje su ih sve do skora radovale, dok s druge strane osećaju euforiju. Sve se to događa zbog povišene količine dopamina i norepinefrina u mozgu.

Kada je u pitanju ljubav, smireniji smo i sigurniji. Upravo je zato važno znati razliku između zaljubljenosti i ljubavi i osvestiti svoje osjećaje. Jednom kada smo sigurni u to, tada to možemo i izgovoriti naglas.

Doživite se kao par prije nego što kažete jedno drugom “volim te”

Kada provedete neko vreme zajedno, doživite zajedno mnogo različitih situacija, ni idelanih ni loših, kada počnete da spuštate zidove i gradite svijet sa drugom osobom, priznajući najdublje strahove i najveće želje, tada ste ljubavni par, piše zadovoljna.hr.

Potrebno je cijeniti i tu drugu osobu, poštovati njene vrline i mane te biti svjestan vrijednosti koju donosi u vaš život. Ako se sve poklopi, onda je par na dobrom putu ka “volim te“.

Pričekajte bar dva-tri mjeseca

Iako se sve navedeno može razvijati vrlo intenzivno i brzo, psiholozi preporučuju da se ne brza sa priznavanjem ljubavi. Zapravo je ljubav nešto što se stvara s vremenom.

Prema riječima psihoterapeutkinje Rebeke Montgomery, mislite li odmah na početku da je riječ o ljubavi, zapravo je riječ o idealizovanju i snažnoj hemiji.

Romantična ljubav je povezana  s iskustvima koje doživljavate s osobom s kojom izlazite. Koliko ih zaista poznajete? Lako je zaljubiti se u nekoga kada je sve dobro i kada se zabavljate, međutim šta je sa situacijama kada prolazite kroz stresan period, kada ste ranjivi jedno pred drugim, kada niste u svom najboljem izdanju? Upravo će vam takve situacije pokazati da li je riječ samo o idealizaciji ili o pravoj ljubavi.

Iz toga proizlazi da je najbolje rješenje da pričekate bar dva do tri meseca prije nego što izgovorite “volim te”.

To je dovoljno vremena u kom ćete s partnerom proći kroz različite i dobre i loše situacije i vidjeti odgovarate li jedno drugom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije