Korisno / Nekoliko trikova za zdravu i gustu kosu koja je san mnogih žena

22. 10. 2019. u 20:53:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Duga kosa djeluje ženstveno i mnoge žene čeznu za njom, međutim ne polazi svima da dostignu željenu dužinu.

Frizeri su saglasni da je moguće učiniti da kosa bude zdrava od korjena do krajeva, što će omogućiti da se ona ne kida, a samim tim će brže da raste. Zdravo tjeme glave je ključ za zdravu i jaku kosu. Trebali biste posebno da vodite računa o stanju korjena kose i samom vlasištu.

Kada perete kosu obratite pažnju da to radite temeljno i dobro očistite sve izmurle ćelije i nečistoću kako biste omogućili koži glave da diše.

Kako ishrana utiče na rast i kvalitet kose?

Zdrava ishrana je od vitalne važnosti za zdravlje i izgled kose baš kao i za kožu. Proteini i složeni ugljeni hidrati su ključni za održavanje dobrog kvaliteta kose, zato vodite računa da ih uključite u ishranu. Proteine unosite konzumiranjem ribe, jaja, mesa, mahunarke.

Ugljeni hidrati su važni. Obezbjedite ih kroz unos smeđeg pirinča, tosta od cijelog zrna ili ovsene kaše.

"Ako pijete previše alkohola i pušite, verovatno ćete uticati na nivo vitamina C", navode frizeri. Preporuka je da u svoju ishranu uvrstite kivi, pomorandže i brokoli.

Vitamini D, koji se nalaze u lisnatom zelenilu i kelju i vitamini E, koji se nalazi u bademima, slatkom krompiru i avokadu, takođe će podstaći rast kose. Dodaci ishrani i dodatan unos vitamina može da bude od koristi. Postoji nekoliko ključnih hranljivih materija koje su nam potrebne kako bismo ubrzali rast:

Studije su otkrile da nedostatak gvožđa pogađa skoro 25 procenata svjetske populacije, a on je od suštinskog značaja za zdravu kosu. Ovo su osnovni sastojci za kosu, a dodatak B12 posebno je važan za vegane jer se nalazi samo u životinjskim proizvodima. Oba vitamina pomažu u proizvodnji novih ćelija kose.

Esencijalne amino kiseline su proteini, a naša kosa je napravljena od proteina, pa se njihov unos preporučuje. Vitamin D ima snažan uticaj na rast kose, jer svaki folikul dlake sadrži hormon receptora vitamina D

Šta možete učiniti da sprečite lomljenje kose?

„Izbjegavajte rigorozne dijete i nezdravu ishranu. Restrikcija određenih namirnica loše utiče na stanje kose i prouzrokuje njeno opadanje i lomnjenje.

NEMA KOMENTARA