Ne zaboravite očistiti ovih 7 stvari, pravo su leglo bakterija

0
Radiosarajevo.ba
Ne zaboravite očistiti ovih 7 stvari, pravo su leglo bakterija
Foto: Unsplash / Ilustracija / Čišćenje

Bez obzira koliko se trudite da vam dom bude čist od prljavštine i mikroba koji uzrokuju razne bolesti, vjerojatno ćete neka mjesta slučajno zanemariti - na ovih se par mjesta najčešće zaboravlja, a mogu biti puna mikroba:

Prekidači za svjetlo

Vjerojatno ste čuli da virusa, bakterija i drugih mikroba može biti na kvakama od vrata, slavinama i na ručkama kućanskih uređaja, no vole se utaboriti i na prekidače svjetla. Njih svi ukućani dodirnu više puta dnevno, pa obratite pažnju dok čistite i pređite ih sredstvom za dezinfekciju.Prvo vlažnom krpom s prekidača očistite prašinu, a onda sve strane obrišite sa dezinfekcijskom maramicom ili s vatom umočenom u 70 postotni alkoholom i ostavite da se osuše na zraku.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay : Ilustracija

Mikrovalna pećnica

Ako imate mikrovalnu, znate da se na njoj najčešće dodiruju ručke; prema jednom istraživanju tako samo ručice na vratima mikrovalne na sebi imaju dovoljno bakterija da ih se može smatrati visoko rizičnima za prijenos raznih bolesti.

Najprije sa sredstvom za pranje suđa uklonite svu masnoću i prljavštinu s vrata i s ostatka mikrovalne, isperite i obrišite sve suhom krpom. Za definitivni udarac bakterijama i virusima površine još poprskajte i sprejem za dezinfekciju, pustite da tako odstoje nekoliko minuta, pa ih prebrišite.

Oprema za vježbanje

U jednoj su studiji istraživači pronašli rinoviruse (infekciju koja uzrokuje prehladu) na 63 posto testirane opreme u fitness centrima, a isto je i s opremom za vježbanje kod kuće. Utezi, prostirke za jogu i sobni bicikl isto upijaju znoj, mirise, prašinu i prljavštinu.

"Sprave za vježbanje koje koristite kući ili u teretani posprejajte s višenamjenskim sredstvom za čišćenje nakon svake upotrebe, a za ličnu opremu poput prostirki joge može proći oko sedam dana između brisanja - savjetuje direktorica laboratorija za čišćenje na Institutu za domaćinstvo Carolyn Forte.

U boci sa raspršivačem pomiješajte nekoliko kapi sredstva za pranje suđa s dvije šalice tople vode, pa otopinu poprskajte na prostirku i prebrišite vlažnom krpom. Položite je negdje na ravno ili je objesite preko zastora za tuš da se skroz osuši.

Novčanik

Istraživanje je otkrilo da su testirane novčanice od jednog dolara na sebi imale nekoliko stotina mikroorganizama, uključujući i oralne mikrobe i DNA kućnih ljubimaca i virusa. Druga je studija otkrila nešto još alarmantnije: patogene E. coli, salmonele i staphylococcus aureus na novčanicama. 

Budući da ih ne možete očistiti, promislite o tome da što manje koristite gotovinu a više kartice; njih možete prebrisati s alkoholnom ili dezinfekcijskom maramicom i pusti da se osuše na zraku prije nego što ih vratite u novčanik.

Usisivač

Prema istraživanju koje je na Univerzitetu u Arizoni proveo dr. Charles Gerba, 50 posto ispitanih četki usisivača sadržavalo je plijesan i bakterije, uključujući E. coli. Štaviše, Gerba kaže da prljavi usisivač može prenijeti mikrobe s jedne površine na drugu i tako napraviti više štete nego što će očistiti.

Da bi vam usisivač bio čist i da efikasno radi, nakon svake dvije do dvije upotrebe ispraznite spremnik za prašinu ako ga ima. Vrećice bi trebalo zamijeniti kad su 2/3 ili 3/4 pune. Također, temeljito isperite sve perive filtere barem svakih nekoliko mjeseci, ovisno o učestalosti upotrebe. I ne zaboravite na glave četki: s njih uklonite dlake i prašinu pa ih operite s toplom vodom i osušite na zraku.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay : Ilustracija

Krevet

Premda stručnjaci kažu da svaki krevet na sebi ima i 1,5 milijuna grinja, čaršafe i jastučnice idealno je prati jednom u sedmici, a tad možete i usisati madrac, kaže Forte. Ona savjetuje i da se dva do četiri puta u godini jastuci operu u veš mašini - a ako im i nakon pranja ostane čudan miris, vrijeme je da ih se zamijeni.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay : Ilustracija

Zavjese za tuš

Iako se neka mjesta u kupatilu- poput toaleta - redovno čistite, neki se predmeti lako mogu previdjeti. U jednoj su studiji istraživači tako otkrili da je zavjesa za tuširanje najprljavija stvar u kupaonici i da je na njoj i do 60 puta više mikroba nego na WC školjki. Forte za Good House Keeping kaže da zavjese ne treba često mijenjati, čak ni ako se na njoj vidi plijesan. Najbolje ih je oprati u veš mašini na kraćem programu za osjetljivi veš i kratko ostaviti na zraku kako bi se uklonila preostala vlaga prije ponovnog postavljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije