Ne uspijevaju vam palačinci? Postoji osam grešaka koje pravite kada ih pečete

0
Radiosarajevo.ba
Ne uspijevaju vam palačinci? Postoji osam grešaka koje pravite kada ih pečete
Foto: Zadovoljna.hr / Palačinke

Palačinci su jednostavna poslastica koja se priprema s osnovnim sastojcima, ali ne ispadnu uvijek savršeno.

Ako se pitate zašto, možda pravite neku od ovih grešaka.

Ovo bi mogle biti greške koji pravite prilikom pravljenja palačinaka.

BHmeteo objavio detalje: U kojim dijelovima BiH će danas biti kiše i kakvo će vrijeme biti za vikend

BHmeteo objavio detalje: U kojim dijelovima BiH će danas biti kiše i kakvo će vrijeme biti za vikend

Pogrešna tava

Da bi palačinke ispale kako treba važna je dobra tava. Također, nemojte je ribati nakon upotrebe, već isperite vodom i tijesto se neće lijepiti.

Tava

Maslac ili ulje

Kada želite namastiti tavu za palačinke, nemojte koristiti margarin ili maslac. Koristite ulje, a vrstu odaberite po želji. Tavu kistom ili salvetom lagano premažite uljem, a kako ne bi bile previše masne smjesi možete dodati malo ruma.

Mikser ili pjenjača

Smjesa za palačinke bit će savršena ako sastojke promiješate pjenjačom, a ne mikserom. Tako će biti mekše, dok s mikserom možete pretjerati pa će palačinke biti gumene i žilave.

Pretjerano miješanje

Koliko god vam se činilo nelogično, grudvice u smjesi su dobra stvar. Bitno je da su sastojci dobro povezani, a ako se pokušate riješiti grudvica, smjesa će opet biti loša i palačinke će ispasti gumene.

Koliko šećera?

Neki u smjesu dodaju vanilijin šećer, ali općenito od prevelike količine šećera palačinke se mogu zalijepiti za tavu. Dovoljna je jedna kaščica u smjesi, a umjesto šećera možete koristiti med.

Ilustracija

Jačina vatre

Palačinke je najbolje peći na srednjoj ili nižoj temperaturi. Ako pretjerate, ne samo da mogu zagorjeti, nego mogu ostati nedovoljno pečene u sredini.

Koliko puta se okreću?

Palačinke je bolje provjeravati jesu li pečene tako što ćete samo podići kraj s tave. Nemojte ih više puta okretati, jer i zbog okretanja mogu ispasti tvrde i žilave.

Nestrpljivi ste

Teško je oduprijeti se i ne pojesti vruću palačinku, ali nakon što ste ih ispekli ostavite ih da odstoje desetak minuta da omekšaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije