Ne treba vam biti neugodno: Pjevanje pod tušem dobro je za zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Ne treba vam biti neugodno: Pjevanje pod tušem dobro je za zdravlje
Pixabay / Ilustracija

Jdno istraživanje provedeno u Australiji pokazalo je da svaki peti čovjek voli pjevati pod tušem, ali mnogi se srame to priznati.

Ne treba vam biti neugodno, ova zabavna aktivnost ima jako puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Bez obzira kakve su vaše pjevačke sposobnosti, činite dobro za sebe. Kako prenosi Bright Side, pjevanje snižava krvni pritisak jer djeluje umirujuće na naše tijelo i um. Također smanjuje kortizol, hormon koji povisuje krvni tlak i podiže šećer u krvi.

Prema riječima naučnika, pjevanje povećava imunoglobulin A koji nas štiti od infekcija, što bi značilo da možete poboljšati imunitet ako malo pustite glas dok se tuširate.

Naučnici u Švedskoj otkrili su da muzika i pjevanje pomažu tijelu da proizvodi oksitocin, hormon koji vam može podići raspoloženje i pomoći kod tjeskobe, a izvođenje omiljene pjesme u vlastitom stilu može vas smiriti i ublažiti bol jer se oslobađaju endorfini koji ublažavaju neugodne osjećaje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije