Ne morate se odreći sira za vitak struk: Ovih sedam vrsta sadrže proteine, a nisu previše kalorični

0
Radiosarajevo.ba
Ne morate se odreći sira za vitak struk: Ovih sedam vrsta sadrže proteine, a nisu previše kalorični
Foto: megapixl.com / Za vitak struk se ne morate odreći sira

Mnogi pretpostavljaju da se moraju odreći sira ako se žele hraniti zdravije. Međutim, vlasnica teretane Kim Yawitz sir jede gotovo svaki dan i potiče većinu svojih klijenata da čine isto

"Sir može biti izvrstan izvor proteina, zdravih masnoća, kalcija, vitamina D i B, a u nekim slučajevima i probiotika. Neke studije pokazale su da jedenje sira može čak smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara", kaže.

Kada je u pitanju sir, važno je odabrati pravi. Naime, visokoprerađeni sirevi zapravo sadrže malo sira i puno aditiva (bojila, konzervansa i emulgatora). Ovi sastojci dodaju se kako bi se produžio rok trajanja i popravila tekstura sira. Ali prerađeni sirevi znatno su manje zdravi od pravih.

Čanak: Znate li šta Dodik pokušava s pričom o otcjepljenju?

Čanak: Znate li šta Dodik pokušava s pričom o otcjepljenju?

"Prerađeni sir ima puno više soli nego pravi. Zato bi njegova redovita konzumacija mogla povećati izglede za visoki krvni pritisak, naročito ako je i ostatak prehrane bogat solju", dodala je Yawitz za Men’s Health.

Sedam sireva odobravaju nutricionisti

Među njima su svježi sir, koji u jednoj šoljici osigurava nevjerojatnih 24 grama proteina i samo 183 kalorije. Slijede parmezan, kozji sir, grana padano, švicarski sir, brie, feta i mozzarella.

"Nemojte pretjerivati ni s ovim vrstama sireva. Vrlo su ukusni i lako je s njima pretjerati pogotovo ako ih grickate", dodala je Yawitz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije