Ne ignorirajte ovih osam znakova: Mogu biti simptomi raka grla

0
Radiosarajevo.ba
Ne ignorirajte ovih osam znakova: Mogu biti simptomi raka grla
Foto: Pexels / Ilustracija

Rak grla je opći izraz za rak koji zahvaća različite dijelove grla, a najčešće zahvaćena područja su grkljan koji se naziva i glasovnom kutijom, odnosno orofarinks, srednji dio grla.

Najnoviji podaci Američkog društva za borbu protiv raka za 2024. otkrivaju zabrinjavajući trend - očekuje se otprilike 58.450 novih slučajeva raka orofarinksa, uz oko 12.650 novih slučajeva raka grkljana.

Upotreba duhana i dalje je vodeći čimbenik rizika za razvoj raka grla. To uključuje pušenje, žvakanje duhana i korištenje burmuta. Drugi značajan doprinos riziku je velika konzumacija alkohola. Osim toga, infekcija humanim papiloma virusom (HPV) također igra ulogu. Iako se mnogi ljudi susreću s HPV-om u nekom trenutku svog života, ne mogu ga se svi učinkovito riješiti, a istraživači još rade na razumijevanju zašto je to tako.

FK Željezničar se oprostio od ubijene Nadire Sahačić: "Voljela je život i Želju…"

FK Željezničar se oprostio od ubijene Nadire Sahačić: "Voljela je život i Želju…"

Rano prepoznavanje raka grla može napraviti značajnu razliku. Dr. Miriam Lango, poznata hirurginja glave i vrata u MD Anderson Cancer Centeru, ističe da su natečeni limfni čvorovi i bezbolne kvržice na vratu uobičajeni znakovi upozorenja. Naime, limfni čvorovi djeluju kao filtri za štetne čestice, uključujući stanice raka koje u njima mogu početi rasti.

Dr. Lango također ističe druge simptome na koje treba pripaziti:

  • Promijenjena jasnoća glasa ili govora
  • Problemi s disanjem
  • Poteškoće s gutanjem
  • Neugodan zadah iz usta
  • Neobjašnjiv gubitak težine
  • Krvarenje iz grla
  • Vidljive abnormalnosti
  • Trajna, često jednostrana bol u grlu
Bez ovog vitamina ne možemo, a nalazi se u mesu: Simptomi nedostatka mogu biti ozbiljni

Bez ovog vitamina ne možemo, a nalazi se u mesu: Simptomi nedostatka mogu biti ozbiljni

Stomatolozi također igraju ključnu ulogu u ranom otkrivanju. Tokom rutinskih pregleda mogu identificirati neobične izrasline ili lezije u ustima i grlu te preporučiti daljnju procjenu ako je potrebno.

Roy C., 61-godišnjak koji je preživio rak grla, kroz priču o svojoj borbi naglašava važnost ranog otkrivanja. Godine borbe sa žgaravicom, refluksom kiseline i problemima sa sinusima, dodatno s pušenjem, navele su ga da primijeti uporan hrapav glas. U početku je to pripisivao prehladi, ali kasnije su ga simptomi potaknuli na posjet ORL specijalistu, koji je dijagnosticirao rak grla.

Royevo liječenje uključivalo je sedam sedmica kombinirane kemoterapije i terapije zračenjem, koja je imala za cilj očuvanje glasa unatoč nuspojavama poput upale grla i umora. Nakon uspješnog liječenja, ali i stalnih kontrola, Roy savjetuje svima da obrate pozornost na bilo kakve rane pokazatelje i da ne zanemaruju simptome ako ih primijete, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije