Ne bi svi trebali uzimati multivitamine?

0
Radiosarajevo.ba
Ne bi svi trebali uzimati multivitamine?
Pixabay / Ilustracija

Da li multivitamini osiguravaju da vaše tijelo dobije sve što mu je potrebno? To je komplikovano pitanje bez jedinstvenog odgovora.

Iako nema sumnje da uzimanje multivitamina može biti od koristi nekim ljudima, stručnjaci predlažu da procijenite svoje nutritivne potrebe prije nego što uzmete dnevni multivitamin.

"Velika količina vitamina može uzrokovati mučninu, povraćanje, dehidraciju, konfuziju i oštećenje organa, kao što su jetra ili bubrezi", kaže medicinski onkolog Liudmila Schafer.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Pored toga, multivitamini koji sadrže određene minerale poput kalcija, magnezija ili cinka mogu ometati apsorpciju određenih lijekova, kao što su antibiotici ili tiroidni lijekovi. Ipak, postoje neke situacije u kojima multivitamini mogu biti od pomoći. Stručnjaci objašnjavaju kome može imati koristi od uzimanja multivitamina i kako možemo donijeti informiranu odluku o tome hoćemo li ih uključiti u svoju dnevnu rutinu ili ne.

Ko treba da uzima multivitamine?

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), otprilike jedna trećina svih odraslih u Sjedinjenim Državama i jedna četvrtina adolescenata uzimaju multivitamine. Međutim, samo dio njih je dobio preporuku zdravstvenog radnika da to učine.

"Da li biste trebali uzimati multivitamine ili ne, ovisi o vašim individualnim prehrambenim potrebama, koje mogu varirati ovisno o faktorima kao što su dob, spol, zdravstveno stanje i prehrambene navike", kaže dijetetičarka Johna Burdeos.

"Važno je da se posavjetujete sa zdravstvenim radnikom prije nego započnete s bilo kojim režimom suplemenata kako biste utvrdili da li je to potrebno i sigurno za vas. Dok multivitamini mogu biti zgodan način za popunjavanje praznina u nutrijentima, oni ne bi trebali zamijeniti zdravu ishranu i način života."

Na primjer, osobe koje su trudne ili planiraju trudnoću su jedna populacija kojoj se preporučuje uzimanje vitaminskih suplemenata. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da dnevno unose do 400 mcg folne kiseline kako bi spriječili defekte neuralne cijevi (NTD) ili urođene defekte koji se javljaju kada se neuralna cijev ne zatvori pravilno kod novorođenčadi, poput kralježnice. bifida.

Voće je izvor vitamina

Multivitamini se preporučuju trudnicama jer može biti teško jesti zdravu i dobro izbalansiranu ishranu kako bi se zadovoljile nutritivne potrebe trudnoće i majke“, kaže ginekolog Brittany Noel Robles. "Ovo je posebno tačno ako osoba razvije averziju prema hrani ili ima mučninu tokom trudnoće."

CDC također preporučuje starijim odraslim osobama da uzimaju vitamine poput B12 i D jer mogu imati problema sa unosom dovoljno nutrijenata iz svoje prehrane. Često starije osobe imaju smanjen apetit i ne jedu toliko, ali njihova tijela mogu imati problema s apsorpcijom hranjivih tvari.

Burdeos kaže da pojedinci s nedostatkom nutrijenata ili problemima s apsorpcijom (osobe s cističnom fibrozom, celijakijom ili drugim probavnim poremećajima) i oni koji slijede stroga ograničenja u ishrani (na primjer vegani) također mogu imati koristi od uzimanja multivitamina.

Ko ne bi trebao uzimati multivitamine?

Iako uzimanje multivitamina može koristiti nekim pojedincima, stručnjaci upozoravaju da ne uzimate multivitamine bez konsultacije sa zdravstvenim radnikom.

Pojedinci koji uzimaju određene lijekove, kao što su razrjeđivači krvi, antibiotici ili diuretici, mogu zahtijevati ciljanu suplementaciju umjesto multivitamina, kaže dijetetičarka Susan Schachter.

Multivitamini mogu sadržavati sastojke koji mogu stupiti u interakciju s vašim drugim lijekovima, čineći ih manje efikasnim, neefikasnim ili čak uzrokovati ozbiljne nuspojave. Multivitamini koji sadrže vitamin K, na primjer, mogu utjecati na djelotvornost lijekova za razrjeđivanje krvi kao što je varfarin (prodaje se pod markom Coumadin) i povećati rizik od krvnih ugrušaka.

"Coumadin je propisan da spriječi stvaranje krvnih ugrušaka i moždani udar, a uzimanje vitamina K moglo bi suprotstaviti efektu Coumadina i potencijalno dovesti u opasnost pacijenta koji uzima Coumadin", kaže Rand McClain, liječnik i specijalista za regenerativnu sportsku medicinu.

Osim toga, multivitamini često sadrže veće količine vitamina i minerala od preporučenog dnevnog unosa. Osobe sa oboljenjem bubrega ili jetre možda neće moći da oslobode ove nutrijente iz svog tela, što može dovesti do prekomernog nakupljanja i oštećenja njihovih organa. Na primjer, uzimanje previše vitamina A može uzrokovati mučninu, vrtoglavicu, glavobolju, pa čak i oštećenje jetre.

Šta se nalazi u multivitaminu?

Multivitamini su suplementi, a Uprava za hranu i lijekove (FDA) ne reguliše njihov sadržaj. To znači da postoji rizik od netočnog označavanja ili kontaminacije, što može rezultirati konzumiranjem štetnih sastojaka.

"Za razliku od lijekova koje prepisuju ljekari, vitamini ne prolaze istoj rigoroznoj evaluaciji odgovarajućih doza i potencijalnih interakcija za svakog pojedinačnog pacijenta”, kaže liječnica hitne medicine Mary Valvano.

"Ovdje individualizirani pristup postaje ključan – pacijenti koji pogrešno vjeruju da slijede zdrav put uzimajući multivitamine često se nađu u nedostatku zbog nedostatka razumijevanja u pogledu njihovih specifičnih prehrambenih potreba i kako da ispune svoje zdravstvene ciljeve."

Ako uzimate multivitamine, Schachter preporučuje traženje proizvoda certificiranih od strane organizacije treće strane, kao što je US Pharmacopeia (USP), koja provjerava kvalitetu, čistoću i moć dodataka.

Iako multivitamini mogu biti primamljivi, najbolji način za dobivanje hranjivih tvari je konzumacija hrane, a ne suplementi, kaže McClain, naglašavajući važnost identificiranja potencijalnih nedostataka i prilagođavanja naše prehrane u skladu s tim, piše National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije