Ne bacajte stari hljeb, spasite ga uz pomoć ovih koraka

0
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte stari hljeb, spasite ga uz pomoć ovih koraka
Foto: Pexels / Hljeb

Pripremili ste se kako treba, kupili ste dovoljno hljeba ne za dva nego za barem tri neradna dana, ali sad vam je taj hljeb postao star suhonjav i bezvezan. I šta sad?

Srećom, postoji metoda za oživljavanje hljeba na izdisaju. Sastoji se od četri laka koraka za koja će vam trebati najviše 20 minuta, a neće vas koštati pretjeranog truda ni novca.

1. Dodajte vlagu

Pjesma Eurovizije 2024 | Večeras prva polufinalna noć: Ko učestvuje, ko je favorit i kako se glasa

Pjesma Eurovizije 2024 | Večeras prva polufinalna noć: Ko učestvuje, ko je favorit i kako se glasa

Poprskajte vodu po hljebu. Koristite više vode ako je štruca jako suha ili ima debelu koru. Možete je čak i "brzinski" provući ispod česme, ali ako je hljeb načet, bolje je koru navlažiti uz pomoć četkice ili komada mokrog kuhinjskog papira.

2. Zamotajte ga

Upotrijebite aluminijsku foliju kako biste hermetički omotali navlaženi kruh. Ako je riječ o manjem i tanjem komadu kruha poput baguettea, koji se tek malo sasušio, dosta će vam biti i papirnata vrećica, samo joj dobro zatvorite vrh.

Ne bacajte stari hljeb - već napravite gurmansku pitu

Ne bacajte stari hljeb - već napravite gurmansku pitu

3. Zagrijte ga

Stavite hljeb u hladnu pećnicu i postavite temperaturu na 150 stepeni. Ostavite štrucu da se lagano zagrijava 10 do 15 minuta, ovisno o veličini i suhoći hljeba. Ako je riječ o manjem, manje islušenom komadu, provjerite već nakon desetak minuta. Ono što se ovim potezom želi postići je da se voda kojom je hljeb poprskan počne pretvarati u paru koja će mu vratiti vlažnost.

4. Zahrskavite ga

Kad je unutrašnjost hljeba upila vlagu i postala nalik onoj u svježeg hljeba uklonite foliju ili papirnatu vrećicu i zapecite ga još pet minuta. Odmah će predivno zamirisati, a korica će od žilave postati primamljiva.

Ako imate mikrovalnu, cijeli proces može teći još brže: samo omotajte vlažnu krpu oko hljeba i zagrijavajte ga desetak sekundi. Premda je brži, ovaj način ima nedostatak u opasnosti od poprimanja gumaste teksture, zbog čega je popularnija metoda s klasičnom pećnicom, piše slobodnadalmacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije