Naučnici tvrde: Lubenicu treba jesti što češće - evo i u kojoj količini

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Lubenicu treba jesti što češće - evo i u kojoj količini
Foto: Pexels / Provedene dvije studije o koristi lubenice

Dvije nove studije istraživale su odnos između konzumacije lubenice i poboljšanih prehrambenih navika kod djece i odraslih, kao i utjecaj soka od lubenice na kardio-metaboličko zdravlje, javlja SciTechDaily.

Osim što je ovo omiljeno voće puno okusa i hranjivih tvari, nova istraživanja su dodatno rasvijetlila njegovu ulogu u poboljšanju kvalitete prehrane i zdravlja srca.

Studija objavljena u časopisu Nutrients kaže da lubenica može poboljšati apsorpciju hranjivih tvari i opću kvalitetu prehrane kod djece i odraslih. To se istraživanje temelji na analizi podataka, a otkrilo je da je ukupna kvaliteta prehrane značajno bolje kod osoba koje su konzumirale lubenicu u odnosu na one koje nisu.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Prema studiji, konzumenti lubenice su imali veći unos dijetalnih vlakana, magnezija, kalija, vitamina C i vitamina A, kao i likopena i drugih karotenoida, a manji unos dodanih šećera i ukupnih zasićenih masnih kiselina. Autorica studije Kristen Fulgoni predstavit će rezultate na godišnjem sastanku Američkog društva za prehranu koji će se održati od 22. do 25. jula u Bostonu.

Uz tu je studiju objavljena još jedna koja se nadovezuje na prethodni rad kako bi pokazala da dodatak soka od lubenice štiti vaskularnu funkciju tokom hiperglikemije.

Radi se o unakrsnom ispitivanju za testiranje učinaka dva tjedna svakodnevnog uzimanja soka od lubenice. Posebno su promatrani potencijalni korisni učinci L-citrulina i L-arginina, dva spoja pronađena u lubenici, na bioraspoloživost dušikovog oksida i varijabilnost otkucaja srca.

Ljeti je jedemo često, ali znate li koliko je zapravo zdrava? Ovo su dobrobiti lubenice...

Ljeti je jedemo često, ali znate li koliko je zapravo zdrava? Ovo su dobrobiti lubenice...

"Iako je uzorak bio mali (18 zdravih mladih muškaraca i žena) i potrebno je više istraživanja, ovo doprinosi postojećem broju dokaza koji podržavaju redovan unos lubenice za kardio-metaboličko zdravlje. Lubenica je bogat izvor antioksidansa, vitamina C i likopena, a sve to može pomoći u prevenciji bolesti srca", rekao je dr. Jack Losso iz Škole za prehranu i prehrambene nauke Univerziteta Louisiana State.

Dijetetske smjernice za Amerikance preporučuju od 1,5 do 2,5 šolje voća dnevno, a trenutno odrasli i djeca ne ostvaruju taj cilj. Uzimaju samo oko polovicu preporučene količine voća svakog dana.

Osim već navedenih prednosti, lubenica je i odličan način da ostanete hidrirani, a ima samo 80 kalorija na dvije šolje, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije