Naučnici otkrili zašto žene vole da kolutaju očima

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili zašto žene vole da kolutaju očima
Kolutanje očima nije gest kojim se služe ne samo žene već i muškarci, ali je nauka objasnila zbog čega dame obožavaju to da rade.

Doktorica Tracy Willancourt sprovela je  istraživanje kojim je dokazala da je ovakvo ponašanje poput urođenog tika jer ono to zapravo i jeste.

"Žensko kolutanje očima je delom evolutivna strategija", izjavila je ona

Žene su tokom evolucije prikrivale svoju agresiju više od muškaraca koristeći takozvanu indirektnu agresiju koja uključuje i kritiziranje izgleda konkurencije, širenje tračeva i isključenje iz društva, kao i kolutanje očima.

Razlog za to je želja za preživljavanjem. To konkretno znači da su se muškarci sa neprijateljima i konkurencijom fizički obračunavali u borbi, a žene su birale manje rizične vještine.

Psiholog Lisa Damur je eu jednom članku koji je objavljen u New York Timesu objasnila i zbog čega svaka tinejdžerka po nekoliko puta dnevno zakoluta očima. Prema njenim riječima to je jedini način da potlačena mlada djevojka izrazi svoju želju za samostalnošću

Ako prevrće očima dok sklanja suđe, tinejdžerka vam stavlja do znanja da je ona nezavisna država koja za sada popušta pod regionalnom vlašću, istakla je Damur.

To u prevodu znači, prenosi Krstarica, da će skloniti suđe, ali tek kada roditeljima pokaze svoj stav o tome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije