Naučnici otkrili zašto se muškarci plaše pametnih žena

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili zašto se muškarci plaše pametnih žena
Foto: Pixabay / Ilustracija

Inteligencija je seksi, s tim se slažu muškarci i žene. Svatko će reći da bi radije imao inteligentnog partnera, nego malo manje inteligentnog. Ipak, prema novom istraživanju, u trenutku kad muškarac upozna inteligentniju ženu od sebe, povlači se te se interes za nju drastično smanjuje.

Istraživanje objavljeno u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin je pokazalo da muškarci preferiraju pametne i sposobne žene, ali samo u teoriji, piše 24sata.hr. Istraživanje nazvano Udaljenost povećava privlačnost, usredotočuje se na to kako bi činjenica da je netko fizički nedostupan mogla utjecati na našu pristranost prema različitim osobinama neke osobe.

Testiranje je provedeno među muškarcima koji su trebali ocijeniti koliko ih privlače inteligentne žene koje su fizički udaljene od njih. Muškarci su ocijenili najpoželjnijim karakteristikama kod potencijalne partnerice one koje su bile razvijenije ili jače od njihovih, na primjer inteligenciju. Kad su naučnici doveli te žene na upoznavanje s muškarcima, muškarci su promijenili mišljenje.

Privlačnost i želja za inteligentnom ženom se naglo smanjila, a muškarci su umjesto privlačnosti, osjećali nelagodu. Rezultati su pokazali da muškarci inteligentne žene smatraju privlačnijima samo kad su im nedostupne, a u komunikaciji s njima osjećaju se ugroženo i neadekvatno.

Istraživanje je provedeno na 650 muškaraca koje su stavili u šest različitih društvenih situacija s inteligentnijim ženama od njih samih te su proučavali koliko ih privlači inteligencija. Proučavali su kako se muškarci ponašaju kad je kontakt ostvaren putem interneta i uživo.

"Muškarci koji su fizički bili udaljeni od inteligentnih žena s kojima su, naprimjer, komunicirali preko interneta, su ih smatrali privlačnim. Ali, susret s tim ženama je dramatično promijenio njihovu percepciju te se inteligencija kao privlačna karakteristika potencijalne partnerice drastično smanjila", objašnjava dr. Lora Parker, voditeljica istraživanja.

"U trenutku kad je žena pokazala moćniji intelekt od muškarca, interes za nju je naglo pao", dodaje.

Dakle, navedeno je da muškarci koji se vole smatrati inteligentnima će biti izravno ugroženi ženama koje pokažu veći intelekt od njih. Čak i ako tvrde da vole da su im partnerice inteligentne, u stvarnosti ih ne privlače, piše 24sata.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije