Naučnici odgovaraju treba li popiti antibiotike do kraja

Radiosarajevo.ba
Naučnici odgovaraju treba li popiti antibiotike do kraja
Pixabay / Ilustracija/Lijekovi
Kada vam doktori prepišu antibiotike, uvijek vas napominju da ih popijete do kraja, čak i kada se simptomi bolesti povuku.

A s vremenom se pojavila i teorija da nekonzumiranje antibiotika do kraja propisane doze utječe na antibiotsku rezistenciju.

Ipak, u analizi grupe britanskih istraživača objavljenoj u medicinskom žurnalu BMJ navodi se da upravo završetak doze može utjecati na rast rezistencije, jer može dovesti do pretjerane upotrebe ove vrste lijekova.

Doktori i dalje preporučuju oprez, jer se radi tek o jednom istraživanju, te još uvijek nisu voljni promijeniti standardne savjete o doziranju. Potrebne su nove studije kako bi se potvrdile ove teze.

"Ne govorimo da pacijenti trebaju prekinuti s antibioticima kada osjete da im više ne trebaju, odnosno da ignoriraju ljekarske savjete. U naučnom svijetu uvriježeno je mišljenje da se antibiotici previše koriste i želimo to promijeniti", kazao je profesor i koautor studije Tim Peto, prenosi CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije