Naučnici iznenađeni otkrićem: Evo što plakanje tačno čini vašem tijelu

Radiosarajevo.ba
Naučnici iznenađeni otkrićem: Evo što plakanje tačno čini vašem tijelu
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Emotion pokazalo je kako plakanje utječe na naše tijelo. 

"Postali smo dublje zainteresirani za ovu temu kada smo pokušali bolje razumjeti na koje načine plakanje pomaže organizmu. Odavno je poznato da se kroz suze oslobađamo tokisina iz tijela i da nam one na neki način mijenjaju stanje što nam pomaže da se nosimo sa stresnim i bolnim situacijama. Zato smo mislili da bi bilo zanimljivo to malo dublje proučiti", kaže za portal PsyPost autorica studije Leah Sharman sa Univerziteta Queensland. 

U istraživanju je sudjelovalo 197 studentica koje su mogle birati između tužne i emocionalno neutralne snimke koju su trebale pogledati. Oko 50 posto djevojaka koje su gledale tužan video, na kraju su plakale.

Eksperiment je nastavljen podvrgavanjem ispitanica testu na stres, tokom kojeg su trebale umočiti ruke u hladnu vodu. Za to vrijeme naučnici su im mjerili otkucaje srca, disanje te su im uzeli uzorak sline kako bi im izmjerili nivo holesterola u tijelu.

Suprotno očekivanjima naučnika, ispitanice koje su plakale nisu bile u stanju duže držati ruke u hladnoj vodi, no mogle su jako dobro regulirati disanje.

Nivo kortizoola i kod jednih i kod drugih je bila slična.

"Plakanje ne utječe na nivo hormona stresa, ali pomaže tijelu da se smiri usporavajući disanje i regulirajući otkucaje srca", objašnjava Sharman, no i dodaje kako to ne znači da plakanje jednako utječe na sve ljude.

"Plač može odmoći koliko i pomoći. U mnogim situacijama ljudi se srame suza i osjećaju se posramljeno nakon što se rasplaču u javnosti. Ako se i vi tako osjećate, vjerovatno plakanje u vašem tijelu neće izazvati pozitivne promjene i neće učiniti da se osjećate bolje", zaključuje autorica studije, prenosi RTL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije